Kunstenaar:Maris, Jacob

Merenlandschap met aangeland vissersbootje

Artikelnummer: CO 203.001

De Haagsche School is wellicht de belangrijkste negentiende-eeuwse kunststroming in Nederland. Jozef Israëls, Jacob Maris, Hendrik Willem Mesdag en Anton Mauve worden ertoe gerekend. Zij kozen vooral voor typisch Hollandse onderwerpen zoals molens, plassen en rivieren. Maar ook voor vissers op het strand, woeste zeeën, schaapskudden en koeien in weilanden. Hier een voor Jacob Maris zeer kenmerkend werk. Deze voorstelling van een meertje met een kreekachtige uitgang in een typisch Hollands landschap heeft Maris waarschijnlijk spontaan geschilderd. Het totaalbeeld inclusief de rustende visser in de roeiboot is een bijna standaardtableau voor veel kunstenaars uit de tijd van Jacob Maris.

Afmetingen 19.5 × 10.5 cm
Afwerking

(klassiek) ingelijst

Genootschap

Samenstelling collectie

Schilderkunst

(acryl-, olie)verf

Signatuur

naam voluit, r.o.

Stijl

Stroming

Vindplaats origineel

Maris, Jacob

Jacob Maris (feitelijk Jacobus Hendricus Maris) werd op 25 augustus 1837 In Den Haag geboren en overleed op 7 augustus 1899 in Karlsbad (BDR). Jacob was een broer van Willem en van Matthijs Maris en was gehuwd met Catharina Horn. Zij hadden een zoon Willem Matthijs Maris, ook schilder. Jacob volgde kunstzinnige opleidingen aan de Academie van Beeldende kunsten zowel als aan de Tekenacademie beiden in Den Haag en de koninklijke Academie voor Schone kunsten in Antwerpen. Zijn oudere collegae E...

Klik hier voor de hele levensbeschrijving en al onze werken van Maris, Jacob.

Heeft u een vraag of opmerking over 'Merenlandschap met aangeland vissersbootje'? Dan vernemen wij dat graag. Gebruik daarvoor het onderstaande formulier.