Kunstenaar:Bolding, Cees

Noord-Hollandse boer

Artikelnummer: p17 479.009

Berustend en tevreden zou het onderschrift bij dit portret kunnen luiden. Een Noord-Hollandse boer in zijn traditionele werkkleding / klederdracht, één van Bolding’s favoriete onderwerpen. Zo legde hij zowel Veluwse als Tukkerse portretten / klederdrachten vast voor het nageslacht. We kunnen de vele kunstenaars van rond de eeuwwisseling (we spreken over 1900) niet genoeg dankbaar zijn die het toenmalige (harde) leven vastlegden in olieverven, pastels, tekeningen, litho’s en etsen. Naast de vele traditionele schoolkaarten en ansichtkaarten geeft het een meer dan compleet beeld van de Nederlandse maatschappij zo’n 100 jaar geleden.

Afmetingen 47 × 59 cm
Afwerking

(klassiek) ingelijst, achter glas / perspex (geklemd)

Genootschap

Samenstelling collectie

Schilderkunst

pastel

Signatuur

in potlood / inkt / verf, naam voluit, r.b., toelichtende tekst(en)

Stijl

Vindplaats origineel

Bolding, Cees

Cees Bolding (naamvariant: Cornelis Bolding; monogrammen: CB 'vervlochten', C 'in cirkel') werd op 7 januari 1897 in Wormerveer geboren en overleed op 1 november 1979 in Den Haag. Bolding volgde opleidingen aan de Rijksnormaalschool voor Kunstnijverheid en aan de Rijksakademie van Beeldende Kunsten beide in Amsterdam. Daarnaast was hij onder andere 'leerling' van Margaretha Josephine Elisabeth Franco-Cohen Gosschalk, Johannes Henricus Jurres, George Sturm en Nicolaas van der Waay. Later we...

Klik hier voor de hele levensbeschrijving en al onze werken van Bolding, Cees.

Heeft u een vraag of opmerking over 'Noord-Hollandse boer'? Dan vernemen wij dat graag. Gebruik daarvoor het onderstaande formulier.