Onbekende vrouw

Artikelnummer: CO 771.001
Onderwerp:

Slechts weinigen zullen ontkennen dat portret- en figuurtekenen één van de basisvaardigheden dienen te zijn van elke figuratieve kunstenaar. Op kunstacademies werd (en wordt helaas steeds minder) hier dan ook terecht veel tijd en aandacht tijdens de opleiding besteed. Eén van de Nederlandse portretgrootmeesters was ongetwijfeld de Dordtse Jan Veth. Slechts weinigen konden bij hem ook maar in de schaduw staan. Veth had zowel met de naald, guts als potlood een ongekend kwaliteitsniveau bereikt. Hiermee willen we niet suggereren dat Joke Hartman zijn evenknie was. Zeker niet. Maar getalenteerd was ze zeker, getuige deze magistrale ets van een voor ons onbekende vrouw (zelfportret???).

Afmetingen 30 × 40 cm
Afwerking

(klassiek) ingelijst, achter glas / perspex (geklemd), passe-partout

Genootschap

Grafiek

(droge naald)ets

Samenstelling collectie

Signatuur

in potlood / inkt / verf, naam voluit, r.o.

Stijl

Uitgever

Vindplaats origineel

Hartman-Elias, Joke

Joke Hartman-Elias (naamvarianten: Joke Elias, J.B. Hartman-Elias, Joke Hartman, Josephine Bertha Elias) werd op 14 december 1906 in Eindhoven geboren en overleed op 12 april 2004 in Doorwerth. Of Joke specifieke kunstzinnige opleidingen heeft gevolgd is ons niet bekend. Vermoedelijk was zij autodidact. Als kunstenares was zij vooral actief in de regio's Eindhoven, Den Haag en Ede. Als schilder en tekenaar ging haar voorkeur uit naar landschappen en portretten. Joke was lid van Pu...

Klik hier voor de hele levensbeschrijving en al onze werken van Hartman-Elias, Joke.

Heeft u een vraag of opmerking over 'Onbekende vrouw'? Dan vernemen wij dat graag. Gebruik daarvoor het onderstaande formulier.