Openbaar Kunstbezit Jaargang 1968

Artikelnummer: BI 998.265

Openbaar Kunstbezit (een stichting) was een radiocursus van januari 1957 t/m 1978 (en vanaf 1963 ook op de televisie te zien). Doel: popularisering van kunst. Het was een wekelijks programma ondersteund door cursusmateriaal.

Korte geschiedenis: Opgericht in 1956 door de beeldhouwer Jobs Wertheim (voorzitter was de kunsthistoricus Jan Gerrit van Gelder). Hij koos voor het medium radio om met experts in een tiental minuten een kunstwerk (uit Nederlandse musea) toe te lichten. Abonnees ontvingen vooraf kleurenreproducties en achteraf ook de teksten van de betreffende uitzending die zij konden verzamelen in passende kunstalbums.

Het eerste, besproken werk was het Interieur van de St. Laurenskerk te Alkmaar van Pieter Saenredam. A.B. de Vries was de (eerste) ‘expert’. Cursisten kregen tien keer per jaar vier kleurreproducties en achteraf vier teksten van eerdere uitzendingen à fl 8,75. Willem Drees (toenmalige minister-president) propageerde in 1957 persoonlijk de cursus en zorgde ervoor dat de abonnees ook een gratis museumkaart kregen (feitelijk de voorloper van de huidige museumjaarkaart).

Uitzendgemachtigden bleken weinig happig om (gezamenlijk) mee te werken. Na veel heen en weer gepraat lukte het toch mits er minimaal 20.000 abonnees zouden meedoen. Door inzet en bereidwillige medewerking van prinses Beatrix (tijdens een radio-uitzending op 20 november 1956) werd het aantal gehaald. Het werden er uiteindelijk 80.000.

De cursussen stopten in 1972 en fuseerden met een Vlaamse gelijksoortige stichting (opgericht in 1963). Het werd geen succes. Vanaf 1977 restte het kunsttijdschrift Kunstschrift. De radio- en televisie-uitzendingen stopten definitief in 1978.

Onderdelen van jaargang 1968 zijn gewijd aan kunstenaars die onze bijzondere belangstelling genieten. Het zijn (zie ook bij de betreffende kunstenaars):

  1. Edvard Munck
  2. Maurice de Vlaminck
  3. Willem de Kooning
  4. Ferdinand Bol
  5. George Braque
  6. Alexander Hugo Bakker-Korff
  7. Peter Struyken
  8. Jan Sluijters
  9. Piet Ouborg
  10. Co Westerik

Nadere info vindt u bij de betreffende kunstenaar op onze website.

Samenstelling collectie

Uitgever

Heeft u een vraag of opmerking over 'Openbaar Kunstbezit Jaargang 1968'? Dan vernemen wij dat graag. Gebruik daarvoor het onderstaande formulier.