Kunstenaar:Ensor, James

Opgeslagen bewaardingen

Artikelnummer: CO 079.001
Onderwerp:

PRIJS OP AANVRAAG

De mistiek rond dit stilleven is onmiskenbaar. Wat verzamelde Ensor als decor voor dit stilleven en waarom? Een met rogge belegde boterham / of is het een sandwich?, een olielamp, een geneverkruik, een vingerdoekje en een kopje omringd door wat onduidelijke snuisterijen. Wilde hij er iets mee zeggen of wilde James alleen maar schilderen (of oefenen). De opbouw van dit ‘stilleven’ vertoont in ieder geval overeenkomsten met latere stillevens van hem. De signatuur – nauwelijks leesbaar op de rand van de plint – in een nogal kinderlijk handschrift, getuigt van een zeer ‘vroege’ Ensor. latere schilderijen van hem uit de 90-er jaren van de 19de eeuw vertonen soortgelijk lettergebruik maar dan meestal gecompleteerd met een jaarduiding.

Afmetingen 29 × 25 cm
Afwerking

(klassiek) ingelijst

Genootschap

Samenstelling collectie

Schilderkunst

(acryl-, olie)verf, harde ondergrond

Signatuur

m.r., naam voluit

Stijl

Vindplaats origineel

Ensor, James

James Ensor werd op 13 april 1860 in Oostende geboren en woonde en werkte tot aan zijn dood op 19 november 1949 in het thans zogenaamde 'James Ensorhuis' te Oostende, het huis dat hij in 1917 erfde van zijn oom die er samen met zijn vrouw een schelpen- en souvenirwinkel openhield. Hij was actief als schilder, tekenaar, etser. Ook manifesteerde Ensor zich als kunstcriticus, auteur, musicus en zelfs componist. Opleiding aan de Academie te Brussel o.l.v. J. Stallaert en J. Van Severdonck (...

Klik hier voor de hele levensbeschrijving en al onze werken van Ensor, James.

Heeft u een vraag of opmerking over 'Opgeslagen bewaardingen'? Dan vernemen wij dat graag. Gebruik daarvoor het onderstaande formulier.