Kunstenaar:Veth, Jan

Oude vrouw bij kachel

Artikelnummer: CO 113.002
Onderwerpen: , ,

Jan Veth is bijna ‘meester’ op elk kunstenaarswapen. Technisch vrijwel volmaak, welke techniek hij ook gebruikte. Deze voorstelling van een oude vrouw die haar handen bij de open haard warmt doet bijna de koude voelen. Waar Louis Apol meesterlijk sneeuw kon schilderen om daarmee koude te suggereren, is Jan Veth meer de waarnemer die emotionele boodschappen integreert in zijn figuren. Slechts weinigen doen hem dat na.

Afmetingen 15 × 23.5 cm
Afwerking

(klassiek) ingelijst, achter glas / perspex (geklemd), passe-partout

Genootschap

Overig

Grafiek

druksel (litho-, steen-, zeef)

Samenstelling collectie

Signatuur

autogram, l.b.

Stijl

Veth, Jan

Jan Veth [naamvarianten: Jan Pieter Veth, Jan Pieter (dr.) Veth, Henric van Gooyen, Samuel van Hoogstraten (monogram: Sv.H.), J. Staphorst, G.H.C. Stemming, Van Doornik en de Kempenaere; signeerde meestal met Jan Veth, JV of J V ineen] werd op 18 mei 1864 in Dordrecht geboren en overleed op 1 juli 1925 in Amsterdam. Hij volgde een opleiding aan de Rijksakademie van Beeldende Kunsten in Amsterdam en was daarnaast leerling van August Allebé, Antoon Derkinderen, Johann Wilhelm Kaiser en Adria...

Klik hier voor de hele levensbeschrijving en al onze werken van Veth, Jan.

Heeft u een vraag of opmerking over 'Oude vrouw bij kachel'? Dan vernemen wij dat graag. Gebruik daarvoor het onderstaande formulier.