Kunstenaar:Wiegers, Jan

Paard

Artikelnummer: CO 357.009
Onderwerp:

Jan Wiegers was niet alleen oprichter van De Ploeg in Groningen maar daarnaast ook een zeer begenadigd en veelzijdig kunstenaar. Hij was zowel een ‘eigen-ideeën-kunstenaar’ als een meer dan leergierige leerling van bijvoorbeeld Ernst Ludwig Kirchner, één van de belangrijkste smaakmakers binnen Die Brücke (waar ook Jacoba Heemskerck van Beest – weer een goede vriendin en leerling van Piet Mondriaan – een periode actief was) in Berlijn.

Deze ets onderstreept de veelzijdigheid van Wiegers als kunstenaar. Dit bijna gestileerde paard van Wiegers doet hem zonder meer in de eredivisie van etsend Nederland plaatsen en het is dan ook niet verwonderlijk dat Wiegers een voorbeeld was en is voor vele andere (hedendaagse) kunstenaars.

Afmetingen 23.7 × 19 cm
Genootschap

,

Stroming

Samenstelling collectie

Grafiek

(droge naald)ets

Signatuur

in potlood / inkt / verf, naam voluit, r.o.

Stijl

,

Vindplaats origineel

Wiegers, Jan

Jan Wiegers (voorkeurnaam: Wiegers, Jan monogrammeerde als JW of J.W.) was de vader van F. (Frans) Wiegers, werd op 31 juli 1893 in Kommerzijl geboren en overleed op 30 november 1959 in Amsterdam. Hij volgde opleidingen aan de Academie Minerva in Groningen, aan de Academie voor Beeldende Kunsten in Rotterdam en aan de Tekenacademie in Den Haag. Verder was hij leerling bij Frits Jansen, Ernst Ludwig Kirchner, Alexander Henri Robert van Maasdijk en Dirk de Vries Lam. Later werd hij zelf lera...

Klik hier voor de hele levensbeschrijving en al onze werken van Wiegers, Jan.

Heeft u een vraag of opmerking over 'Paard'? Dan vernemen wij dat graag. Gebruik daarvoor het onderstaande formulier.