Kunstenaar:Vos, Peter

Peter — Vos tekenaar

Artikelnummer: CO 698.102

In plaats van het beschrijven van de inhoud van deze omvangrijke ‘studie’ door Aad Nuis van het werk van Peter Vos kozen we voor het integraal overnemen van zijn inleiding en laten de bijna 80 bijgevoegde foto’s voor zichzelf spreken.

Ten geleide

VIJF EN TWINTIG JAAR GELEDEN werd mij gevraagd om een artikel te schrijven over het werk van Peter Vos. Dat was voor het tijdschrift Delta, een Engelstalig blad over het kunstle­ven in Nederland. Pas toen de onderneming mislukte, realiseerde ik me hoe onmogelijk de opdracht was. Bij wijze van verontschuldiging leverde ik bij de redactie een open brief in, gericht aan Peter Vos. Ik legde hem daarin uit dat ik geen wetenschappelijk betoog kon schrijven over zijn werk. Maar dat ik slechts zeer per­soonlijk kon reageren in een open brief, waarin ik hem vertelde hoezeer ik door zijn tekeningen werd geraakt.

Ik schreef dat je centrale thema’s uit het werk van Peter Vos kunt onderscheiden, maar dat je het werk daarmee tot abstracties reduceert. Kunst ontroert ons niet vanwege de universele menselijke thema’s waarin ze is geworteld, maar door de indirecte en persoonlijke wijze waarop deze thema’s worden gesuggereerd. En daar was ik over gestruikeld bij Peter Vos: niet de ma­nier waarop hij tekent, maar wat zijn tekeningen laten zien vormt het mysterie. De tekeningen zijn nauw­keurig naar de werkelijkheid getekend, maar blijven toch altijd de eigen persoonlijke schepping van Peter Vos. En wat hij ook laat zien, hij laat het volledig aan de toeschouwer over om het essentiele erin te ontdek­ken. Dat, meende ik, verklaarde waarom zijn werk zo moeilijk is te duiden.

Dat het na zoveel jaren toch gelukt is wetenschappelijk en tegelijkertijd ook zo bevlogen over het werk van Peter Vos te schrijven, stemt mij gelukkig. Misschien moesten we wel zo lang wachten, omdat alleen een te­rugblik op het omvangrijke oeuvre van Peter Vos vol­doende afstand schept om het uit te leggen. De auteurs van dit boek zijn hierin schitterend geslaagd.

AAD NUIS

Uitgever: Uitgeverij L.J. Veen, Peter Vos en de auteurs.

Teksten: Aad Nuijs (ten geleide), Alain Teister (gedichten), Wim Jens (gedichten), Ben van der Velden (Peter Vos, het leven van een tekenaar), Judith Herzberg (gedichten), Fritzi ten Harmsen van der Beek (gedichten), E. de Jongh (Peter Vos, getekende metaforen en pastiches), Jan Eijkelboom (gedichten), Rinus Ferdinandusse (Peter Vos), Ed Leeflang (gedichten).

Zeer gaaf exemplaar (incl. stofomslag).

Afwerking

niet ingelijst / n.v.t.

Diversen

(boek)illustratie

Genootschap

Grafiek

drukwerk (diep- / hoogdruk, offset), gravure (foto, hout, koper, staal)

Samenstelling collectie

, ,

Uitgever

Signatuur

geen, in de druk, l.o., naam voluit, r.o., toelichtende tekst(en)

Stijl

,

Vindplaats origineel

Vos, Peter

Peter Vos (naamvariant: Petrus Antonius Carolus Augustinus Vos) werd op 15 september 1935 in Utrecht geboren en overleed op 6 of 7 november 2010 eveneens in Utrecht. Peter volgde een kunstzinnige opleiding aan de Rijksakademie van Beeldende Kunsten in Amsterdam en was er leerling bij onder andere Kuno Brinks, Otto B. de Kat en Gé Röling. Sterk beïnvloed werd hij door Gustave Doré, Katsushika Hokudaï en Pablo Picasso. Als aquarellist, etser, graficus, illustrator, lithograaf en (pen)-tek...

Klik hier voor de hele levensbeschrijving en al onze werken van Vos, Peter.

Heeft u een vraag of opmerking over 'Peter --- Vos tekenaar'? Dan vernemen wij dat graag. Gebruik daarvoor het onderstaande formulier.