Kunstenaar:Meijer, Henk

Portret onbekende man II

Artikelnummer: CO 083.003
Onderwerp:

Andermaal een zeer trefzeker getekende man. De vraag is natuurlijk altijd weer bij het aanschouwen van een portrettekening: wie is deze persoon? Waarschijnlijk is er sprake van een (oefen)portret van zijn zoon [Herman Carl (Mans)] dat Meijer maakte mogelijk voor een latere olieverf. Maar los van het doel van deze tekening stellen we vast dat Henk Meijer ook een groot tekentalent had. Mogelijk fungeerde dit ‘eigen’ werk van Henk Meijer als één van de vele voorbeelden die hij ook als tekenleraar tijdens het lesgeven gebruikte.
Een informant wees er ons er eerder op dat de persoon waarschijnlijk zijn eigen zoon was refererend aan een door Paul Citroen gemaakt portret van hem vanwege de grote gelijkenis.

Afmetingen 30 × 38 cm
Afwerking

(klassiek) ingelijst, achter glas / perspex (geklemd), passe-partout

Genootschap

Samenstelling collectie

Signatuur

in potlood / inkt / verf, naam voluit, r.o.

Tekening

(conté)potlood, houtskool

Stijl

Vindplaats origineel

Meijer, Henk

Henk Meijer (naamvariant Henk Meyer, Hendrik Meijer, Hendrik Meyer; monogrammeerde als HM of M of  HM zowel aaneen of los) werd op 22 december 1884 in Groningen geboren en overleed op 22 februari 1970 in Wassenaar. Hij volgde opleidingen aan de Academie Minerva in Groningen en aan de Rijksakademie van Beeldende Kunsten in Amsterdam. Henk Meijer was leerling bij Bernardus Bueninck, Antoon Derkinderen, Ferdinand Oldewelt en Dirk de Vries Lam. Later werd hij zelf leraar aan de Rijksakademie v...

Klik hier voor de hele levensbeschrijving en al onze werken van Meijer, Henk.

Heeft u een vraag of opmerking over 'Portret onbekende man II'? Dan vernemen wij dat graag. Gebruik daarvoor het onderstaande formulier.