Kunstenaar:Surie, Jacoba

Schildersbenodigdheden

Artikelnummer: CO 602.006
Onderwerp:

De Amsterdamse Joffers – ofschoon geen formele vereniging o.i.d. zijnde – vormde desondanks een meer dan stevig collectief van schilderessen. Met als gevolg veel wederzijdse,creatieve beïnvloeding. Alleen al met stillevens zou een heel museum gevuld kunnen worden met werken van deze vriendinnenclub. Het ene stilleven is wel spannender en krachtiger als de ander. Van die van Coba Ritsema die niet schroomde om een afgehakt hoofd (zie bij Coba Ritsema) te schilderen tot de grote variatie aan meer bescheiden ‘stille’ stillevens. Een bezoek aan zo’n virtueel museum zou dan voor elke hedendaagse kunstenaar een verplicht bezoek betekenen. Dit stilleven van Surie boeit – alhoewel weinig meer dan een veelheid aan ‘rommeltjes’ – toch onverklaarbaar.

Afmetingen 18 × 23 cm
Afwerking

niet ingelijst / n.v.t.

Grafiek

(litho-, steen-, zeef)druk

Samenstelling collectie

Signatuur

in de druk, l.o., naam voluit

Stijl

Stroming

Vindplaats origineel

Surie, Jacoba

Jacoba (Coba) Surie werd op 9 mei 1879 in Amsterdam geboren en overleed op 5 februari 1970 eveneens in Amsterdam. Jacoba volgde opleidingen aan de Teekenschool voor den Werkenden Stand in Amsterdam en aan de Rijksakademie van beeldende kunsten (Amsterdam) waar zij de L.O.-acte tekenen haalde; ze was leerling bij Joseph Mendes da Costa (voor vooral boetseerlessen) en Coba Ritsema. Zelf was ze later weer de lerares van Bettine Flesseman. Jacoba Surie was als kunstenares vooral actief in A...

Klik hier voor de hele levensbeschrijving en al onze werken van Surie, Jacoba.

Heeft u een vraag of opmerking over 'Schildersbenodigdheden'? Dan vernemen wij dat graag. Gebruik daarvoor het onderstaande formulier.