Sociale symboliek op Nederlandse ex libris

Artikelnummer: BIL 998.203

Het eerste Nederlandse ex libris dateert uit de 16de eeuw. Aanvankelijk zijn op de meeste ex libris de voorstellingen van heraldische aard en omdat het familie- of geslachtswapen een afdoende aanwijzing van de eigenaar is, vermeldt dit soort ex libris vaak geen naam. Geleidelijk aan – d.w.z. na 1700 – komen er ook andere afbeeldingen: bibliotheekinterieurs, studeerkamers, landschappen, woonhuizen, zinspelingen op naam, beroep of liefhebberij en ook spreuken en slagzinnen.

In vergelijking met landen als Engeland, Frankrijk en Duitsland was het exlibris gebruik in Nederland bescheiden. De opbloei van het ex libris begon hier pas tegen het einde van de 19de eeuw; dan verschijnen in ons land ook de eerste publicaties over ex libris. Het ex libris is een individuele expressie, van de bezitter en van de maker. Is dit niet het geval, dan verkrijgt het het karakter van een prentje zonder meer. Het zijn dan ook juist de individuele karakteristieken die op een ex libris tot uitdrukking komen. Via het ex libris spreekt de bezitter tot de ander; hij doet hem een zakelijke mededeling. De oneindige variatie van vorm en inhoud van dit soort mededelingen is het boeiendste aspect van ex libris.

Samenstelling collectie

Uitgever

Heeft u een vraag of opmerking over 'Sociale symboliek op Nederlandse ex libris'? Dan vernemen wij dat graag. Gebruik daarvoor het onderstaande formulier.