Startende hardloper

Artikelnummer: p24 616.001

Wellicht het spannendste werk van Theo van Doesburg. Maar hier ligt tegelijkertijd een immens vraagteken. Want in de collectie van het Centraal Museum in Utrecht bevindt zich een exact gelijk werk! Overleg met deskundigen heeft tot op heden weinig opgeleverd. Er worden door hen geen bindende uitspraken gedaan over de ‘echtheid’ van het ene of het andere werk. Gesuggereerd wordt dat de laatste echtgenote van Van Doesburg (Nelly van Doesburg-van Moorsel, ook een begenadigd kunstenares) wellicht een kopie heeft vervaardigd (puur voor het gewin) van dit uiterst opmerkelijke werk. Wat de waarheid is? Deze zal mogelijk nooit boven water komen. Het zij zo.

Afmetingen 60 × 40 cm
Afwerking

(klassiek) ingelijst, achter glas / perspex (geklemd), passe-partout

Overig
Samenstelling collectie

Schilderkunst

(acryl-, olie)verf, papier

Signatuur

autogram, in potlood / inkt / verf, r.o.

Stijl

Stroming

Vindplaats origineel

Doesburg, Theo van

Theo van Doesburg [eigenlijke naam: Christian Emil Marie Küpper; pseudoniemen: I.K. Bonset, Aldo Camini (I.K. Bonset gebruikte hij ook als dichter); roepnaam: Emile; noemde zich naar zijn stiefvader Theodorus van Doesburg en monogrammeerde als VD, THVD, VD aaneen of TH.V.D., ook in gestileerde vorm] werd op 30 augustus 1883 in Utrecht geboren en overleed op 7 maart 1931 in Davos. Theo was achtereenvolgens gehuwd met A.H. Feis, Lena Milius, Nelly van Moorsel. Hij volgde geen speciale kunstz...

Klik hier voor de hele levensbeschrijving en al onze werken van Doesburg, Theo van.

Heeft u een vraag of opmerking over 'Startende hardloper'? Dan vernemen wij dat graag. Gebruik daarvoor het onderstaande formulier.