Kunstenaar:Surie, Jacoba

Tuingezicht

Artikelnummer: CO 602.003
Onderwerp:

Wij schreven het al eerder: hoe aanstekelijk werkten de ‘Amsterdamse Joffers’ op elkaars creativiteit in? Alleen al met stillevens zou een heel museum gevuld kunnen worden met werken van deze vriendinnenclub. Het ene stilleven is al spannender en krachtiger als de ander. Van die van Coba Ritsema die niet schroomde om een afgehakt hoofd (zie bij Coba Ritsema) te schilderen tot de grote variatie aan ‘stille’ stillevens. Een bezoek aan dit virtuele museum zou dan voor elke hedendaagse kunstenaar een verplichting zijn. Dit zeer herkenbare stilleven van de hand van Surie boeit – alhoewel weinig meer dan een rommelig stukje tuin representerend – door zijn eenvoud en tegelijkertijd kracht zoals alle stillevens van de Amsterdamse Joffers.

Afmetingen 20 × 26 cm
Afwerking

(klassiek) ingelijst, achter glas / perspex (geklemd), passe-partout

Genootschap

Schilderkunst

gemengde techniek

Signatuur

in potlood / inkt / verf, naam voluit, r.o.

Stroming

Vindplaats origineel

Surie, Jacoba

Jacoba (Coba) Surie werd op 9 mei 1879 in Amsterdam geboren en overleed op 5 februari 1970 eveneens in Amsterdam. Jacoba volgde opleidingen aan de Teekenschool voor den Werkenden Stand in Amsterdam en aan de Rijksakademie van beeldende kunsten (Amsterdam) waar zij de L.O.-acte tekenen haalde; ze was leerling bij Joseph Mendes da Costa (voor vooral boetseerlessen) en Coba Ritsema. Zelf was ze later weer de lerares van Bettine Flesseman. Jacoba Surie was als kunstenares vooral actief in A...

Klik hier voor de hele levensbeschrijving en al onze werken van Surie, Jacoba.

Heeft u een vraag of opmerking over 'Tuingezicht'? Dan vernemen wij dat graag. Gebruik daarvoor het onderstaande formulier.