Kunstenaar:Neger, Toos

Twaalf uurtje van den arbeider

Artikelnummer: CO 538.002

Een olieverf van beeldhoudster Toos Neger! Zeer ongewoon. Er zijn überhaupt maar zeer weinig olieverven van Toos Neger bekend. De beide olieverven in het bezit van Caput Ovis hebben alle van doen met de arbeider uit de eerste helft van de 20ste eeuw. Zowel dit werk (het twaalfuurtje van den arbeider) als het werk ‘Knapzak – koffiekan – klompen’ (zie CO 538.003) vertellen iets over het magere bestaan van de arbeider in het begin van de 20ste eeuw. Het verklaart haar lidmaatschap van de Amsterdamse Katholieke Werkgemeenschap of werd ze juist met ideeën gevoed ‘dóór’ het lidmaatschap van deze werkgemeenschap?

Bijzonder is dat achter één van de stillevens / olieverven – geklemd in het spieraam – een gedetailleerde plattegrond van de studio / atelier van Toos Neger is gevonden (Zie CO 538001; adres: Bosschestraat 39). Elk van de beide olieverven hebben een volgnummer. (dit werk heeft een Romeinse I). Het vermoeden bestaat dat deze stillevens altijd in de eigen studio / atelier hebben gehangen.

Afmetingen 75.5 × 56.5 cm
Afwerking

(klassiek) ingelijst

Genootschap

Samenstelling collectie

Schilderkunst

(acryl-, olie)verf

Signatuur

reverse

Stijl

,

Vindplaats origineel

Neger, Toos

Toos Neger (voorkeursnaam: Toos Neger; naamvariant: Antonia Barbara Maria Neger) werd op 4 november 1910 in Rotterdam geboren en overleed op 9 augustus 1986 in Den Haag. Toos Neger volgde opleidingen aan de Akademie van Beeldende Kunsten in Den Haag en aan de Academie voor Beeldende Kunsten in Rotterdam. Zij was tevens een leerling van Gerard Hoppen, Bon Ingenhousz en Henk Meijer. Haar kunstzinnige activiteiten vonden voornamelijk plaats in Rotterdam, Den Haag en Dordrecht. Zij was p...

Klik hier voor de hele levensbeschrijving en al onze werken van Neger, Toos.

Heeft u een vraag of opmerking over 'Twaalf uurtje van den arbeider'? Dan vernemen wij dat graag. Gebruik daarvoor het onderstaande formulier.