Kunstenaar:Sluiter, Willy

Voorbijgangers – Jan Feith

Artikelnummer: CO 289.012

Een bijzonder boek van een bijzondere auteur en geïllustreerd door zijn minstens zo bekende kunstenaar-viend Willy Sluiter. Hetgeen blijkt uit onderstaande epiloog die bij deze uitgaven werd gevoegd:

EPILOOG.
Willy Sluiter.

DE TEEKENAAR: “Dit is m’n laatste biidrage!”
DE SCHRIJVER: “Ik heb je om ’n krabbel van jezelf
gevraagd, nadat je al de vorige hoofdstukken met een van je penteekeningen verlucht hebt. Waarom zou ’t je laatste ziin?”
DE TEEKENAAR: “Zóó bedoel ik ’t niet!”

DE SCHRIJVER: “Ik immers evenmin.”
DE TEEKENAAR: “Wat bedoel je dan?”
DE SCHRIJVER: “Dat de voorbij-gangers elkaar blij­
ven opvolgen. Belangrijk en schijnbaar onbe­langrijk; bekend bij de menigte, of bekend bij slechts enkelen; eerste figuren en personen van het tweede, of van ’t geheel geen plan …”
DE TEEKENAAR: “Dus ga je d’r mee verder?”
DE SCHRIJVER: “Ik? Of ’n ander!  …. Jij? Of ’n
ander !… Altijd zullen er schriivers zijn, zonder tot mémoiristen te ontaarden, die hun persoonlijke herinneringen als aanteekeningen te boek stellen. Altijd zullen er teekenaars zijn, die hen daarbij behulpzaam willen ziin. En altijd nieuwe reeksen voorbiigangers, voorbij­gangers, voorbijgangers ….”
DE TEEKENAAR: ‘Een vervolgwerk dus?”
DE SCHRIJVER: “Tegen dien tijd, vriend, behooren wijzelf misschien tot die voorbijgangers.”

‘s-Gravenhage, 1925

Diversen

(boek)illustratie

Genootschap

,

Grafiek

drukwerk (diep- / hoogdruk, offset)

Samenstelling collectie

,

Stijl

Uitgever

Vindplaats origineel

Sluiter, Willy

Jan Willem ( Willy) Sluiter werd in Amersfoort geboren op 24 mei 1873 en overleed in Den Haag op 22 mei 1949. Sluiter groeide op als notariszoon in Zwijndrecht. Hij volgde opleidingen aan de Academie voor Beelden Kunsten in Rotterdam en aan die van Den Haag en kreeg daarnaast als leerling les van Alexander Henri Robert van Maasdijk. Hij woonde en werkte op verschillende plaatsen: Amersfoort, Nijehaske, Zwijndrecht, Rotterdam, Den Haag, Dordrecht en Volendam / Edam maar ook in geliefde s...

Klik hier voor de hele levensbeschrijving en al onze werken van Sluiter, Willy.

Heeft u een vraag of opmerking over 'Voorbijgangers - Jan Feith'? Dan vernemen wij dat graag. Gebruik daarvoor het onderstaande formulier.