Kunstenaar:Wiegers, Jan

Vrouwelijk naakt op trap

Artikelnummer: CO 357.003
Onderwerpen: ,

Jan Wiegers was niet alleen oprichter van De Ploeg in Groningen maar daarnaast ook een zeer begenadigd en veelzijdig kunstenaar. Hij was zowel een ‘eigen-ideeën-kunstenaar’ als een meer dan leergierige leerling van bijvoorbeeld Ernst Ludwig Kirchner, één van de belangrijkste smaakmakers binnen Die Brücke (waar ook Jacoba Heemskerck van Beest – weer een goede vriendin en leerling van Piet Mondriaan – een periode actief was) in Berlijn.

Deze houtsnede onderstreept de veelzijdigheid van Wiegers als kunstenaar. Een lijntje trekkend van Wiegers (die weer de leraar van diverse leden van KCB en de Bergense School was) van De Groep via Die Brücke naar Piet Mondriaan en een halve eeuw Europese kunstgeschiedenis is geschreven. Deze fraaie houtdruk van Wiegers doet hem zonder meer in de eredivisie van kunstzinnig Nederland plaatsen en het is dan ook niet verwonderlijk dat Wiegers een voorbeeld was en is voor vele andere (hedendaagse) kunstenaars.

Afmetingen 7 × 9 cm
Afwerking

(klassiek) ingelijst, achter glas / perspex (geklemd), passe-partout

Genootschap

,

Stroming

Samenstelling collectie

Grafiek

(hout-, linoleum)snede

Signatuur

in de druk, m.o., naam voluit, toelichtende tekst(en)

Stijl

Vindplaats origineel

Wiegers, Jan

Jan Wiegers (voorkeurnaam: Wiegers, Jan monogrammeerde als JW of J.W.) was de vader van F. (Frans) Wiegers, werd op 31 juli 1893 in Kommerzijl geboren en overleed op 30 november 1959 in Amsterdam. Hij volgde opleidingen aan de Academie Minerva in Groningen, aan de Academie voor Beeldende Kunsten in Rotterdam en aan de Tekenacademie in Den Haag. Verder was hij leerling bij Frits Jansen, Ernst Ludwig Kirchner, Alexander Henri Robert van Maasdijk en Dirk de Vries Lam. Later werd hij zelf lera...

Klik hier voor de hele levensbeschrijving en al onze werken van Wiegers, Jan.

Heeft u een vraag of opmerking over 'Vrouwelijk naakt op trap'? Dan vernemen wij dat graag. Gebruik daarvoor het onderstaande formulier.