Kunstenaar:Bus, Dirk

Vrouwsportret

Artikelnummer: CO 622.001
Onderwerp:

Een Picasso-achtige manier van vastleggen van figuren. Niet op steen maar met de etsnaald. Je moet wel een zeer tekenvaste hand hebben om met zo weinig lijnen alle denkbare karakteristieken van een persoon in één keer vast te leggen. De meeste kunstenaars moeten hiervoor hun toevlucht zoeken in accentueren, vaak met veel ‘kraswerk’ om via schaduwsuggesties o.i.d. extra karaktertrekken te suggereren. Jan Toorop was één van de weinige Nederlandse kunstenaars die ook een buitengewone gave had om met simpele lijnen veel te vertellen (zie ook CO 310.001). Maar zelfs Toorop ‘veegde’ om extra leven in zijn portretten aan te brengen. De charme van Bus is dat hij dat nu juist niet deed en het aan de kijker overlaat om er een eigen beeldcompletering aan toe te voegen.

Afmetingen 21 × 30 cm
Afwerking

(klassiek) ingelijst, achter glas / perspex (geklemd), passe-partout

Genootschap

Grafiek

ets (droge naald)

Samenstelling collectie

Signatuur

in potlood / inkt / verf, naam voluit, r.o., toelichtende tekst(en)

Stijl

Vindplaats origineel

Bus, Dirk

Dirk Bus werd op 5 december 1907 in Den Haag geboren en overleed op 10 juni 1978 eveneens in Den Haag. Hij volgde opleidingen aan de Haagse Akademie van Beeldende Kunsten en de Rijksakademie van Beeldende Kunsten in Amsterdam. Hij kreeg onder andere les van Jan Bronner en Bon Ingenhousz. Op latere leeftijd werd hij benoemd tot leraar aan de Koninklijke Academie van Beeldende kunsten in Den Haag. Bekende leerlingen van hem waren: Tilo Akkerman, Foke Ferwerda, Doorlie Gerdes, Ellen Gijbels, ...

Klik hier voor de hele levensbeschrijving en al onze werken van Bus, Dirk.

Heeft u een vraag of opmerking over 'Vrouwsportret'? Dan vernemen wij dat graag. Gebruik daarvoor het onderstaande formulier.