Kunstenaar:Huisman, Jopie

Westertoren vanaf de Reguliersgracht gezien

Artikelnummer: p9 139.003

Een zeer interessante vraag is het of Jopie Huisman deze tekening heeft gemaakt tijdens een bezoek aan de stad Amsterdam in zijn jeugd of dat hij het ‘thuis’ in Friesland uiterst precies heeft nagetekend vanaf een ansichtkaart of wellicht een foto. Veel wijst er echter op dat hij het in de beschutting van de eigen (ouderlijke?) woning heeft getekend. De gedetailleerdheid van tekening èn het gebruik van conté – terwijl het tekenpapier 100% onbeschadigd is noch ergens ingedrukt of geperforeerd – maakt het zeer onwaarschijnlijk dat hij deze tekening in de buitenlucht geplakt of geprikt op een ezel of in een schetsboek gevat, heeft gemaakt.

Afmetingen 16 × 28 cm
Afwerking

(klassiek) ingelijst, achter glas / perspex (geklemd), passe-partout

Overig
Samenstelling collectie

Signatuur

r.o.

Tekening

(conté)potlood

Huisman, Jopie

Jopie Huisman werd in Workum op 18 oktober 1922 geboren en overleed in Groningen op 29 september 2000. Huisman was een op-en-top autodidact maar dan wel één van de buitencategorie. Noch geschoold noch begeleid of gecoached door collegae kunstenaars heeft hij desondanks een verbazingwekkend fraai oeuvre weten op te bouwen. Huisman wordt dan ook meer en meer gewaardeerd en kan zeker tot de topkunstenaars uit de twintigste eeuw worden gerekend. Terecht is inmiddels een museum aan hem gewijd, ...

Klik hier voor de hele levensbeschrijving en al onze werken van Huisman, Jopie.

Heeft u een vraag of opmerking over 'Westertoren vanaf de Reguliersgracht gezien'? Dan vernemen wij dat graag. Gebruik daarvoor het onderstaande formulier.