Zuiderzee werken

Artikelnummer: p2 038.001

Eén van zijn beroemdste schilderijen betreft ‘de dag voor de afsluiting van de Zuiderzee’ (zie de derde foto). Dat Johan Hendrik van Mastenbroek bepaald niet over één nacht ijs ging bij zijn schildersactiviteiten bewijst deze tekening. Eerst werden er de nodige voortekeningen gemaakt voordat een definitief doek werd geboren. Deze tekening getuigt trouwens van de mate van gedetailleerd- en gedegenheid die Mastenbroek eigen was. Wellicht verklaart dit ook voor een deel het wereldsucces van deze Rotterdamse kunstschilder. Maar hij was tegelijkertijd ook een efficiënte schilder. Want eenmaal de structuur van de grijpkraan begrijpende, schroomde hij niet deze in meerdere van zijn werken te laten terugkomen (als voorbeeld zie foto twee).

Afmetingen 40 × 31 cm
Afwerking

(klassiek) ingelijst, achter glas / perspex (geklemd), passe-partout

Genootschap

Samenstelling collectie

Signatuur

in potlood / inkt / verf, naam voluit, r.o.

Tekening

(conté)potlood

Stijl

Vindplaats origineel

Mastenbroek, Johan Hendrik van

Johan Hendrik van Mastenbroek (signeerde als J.H. van Mastenbroek) werd op 4 december 1875 in Rotterdam geboren en overleed daar ook op 16 november 1945. Hij was de zoon van Jan van Mastenbroek. Aanvankelijk autodidact volgde hij later toch nog een kunstzinnige opleiding aan de Academie van Beeldende Kunsten en Technische Wetenschappen in Rotterdam. Hij was er onder andere leerling bij Alexander Henri Robert van Maasdijk. Zelf werd hij later de leraar van Joop Molenaar en Hendrik van Randw...

Klik hier voor de hele levensbeschrijving en al onze werken van Mastenbroek, Johan Hendrik van.

Heeft u een vraag of opmerking over 'Zuiderzee werken'? Dan vernemen wij dat graag. Gebruik daarvoor het onderstaande formulier.