Ga naar de inhoud

Resultaat 1–12 van de 56 resultaten wordt getoond

Gogh, Vincent van

Vincent van Gogh (naamvarianten: Vincent Van Gogh, Vincent Willem van Gogh) werd op 30 maart 1853 in Groot-Zundert geboren en overleed op 29 juli 1890 in Auvers-sur-Oise.

Ofschoon voornamelijk autodidact volgde hij tussentijds enkele lessen aan de Académie des Beaux-Arts in Brussel en verbleef hij een jaar aan de Académie Common in Parijs. Zowel bij Constant Huysmans als Anton Mauve volgde hij les; later telde hij onder zijn eigen leerlingen onder andere Antoine Philipe Fumée, Anton Kerssemaker en Willem van de Wakker.

Als kunstenaar zwierf Vincent van Gogh door zowel Nederland (Tilburg, Den Haag, Etten-Leur, Dordrecht, Amsterdam, Drenthe, Nuenen), Frankrijk (Parijs, Arles, Saint-Rémy / Bourgogne, Auvers-sur-Oise) als Engeland (Londen, Ramsgate) en België (Borinage, Brussel, Antwerpen).

Naast schilder, tekenaar, etser, lithograaf en graficus was hij ook kunsthandelaar. Zijn liefste onderwerpen als kunstenaar betroffen bloem-, vruchten-, boeken- en groentestillevens maar ook gedekte tafel(stillevens), figuur- en christelijk-religieuze voorstellingen, landschappen, stadsgezichten, interieurs en (zelf)portretten.

Vincent van Gogh wordt tot de neo-impressionisten gerekend.

Vermeld in Scheen, Bénézit, Witt Checklist, Saur, Jacobs, Ludewig / Schoeps / Sorcer.