Ga naar de inhoud

Resultaat 1–12 van de 152 resultaten wordt getoond

Picasso, Pablo

Pablo Ruiz Picasso werd als zoon van José Ruiz Blasco (schilder en docent aan de Escuela de Bellas Artes in San Telmo) in Malaga op 25 oktober 1881 geboren en stierf op 8 april 1973 in Mougins in Frankrijk.

De Spaanse kunstenaar Pablo Picasso is misschien wel de belangrijkste kunstenaar van de 20ste eeuw. Telkens weer wist hij zich op cruciale momenten te vernieuwen. Of het nu handelt om zijn expressieve schilderijen uit zijn blauwe en roze periode, de gefragmenteerde wereld van het kubisme of het vervreemdende realisme van zijn classicistische schilderijen, keer op keer bewees hij zich als avant-garde kunstenaar.
Picasso gebruikte vele naamvarianten zoals bijvoorbeeld ‘Crispín Crispiniano de la Santissima Trinidad Ruiz Blasco’.

Hij volgde een opleiding aan de Real Academia de Bellas Artes de San Fernando in Madrid en was onder andere leerling van Ruiz Blasco.

Als kunstenaar was hij misschien wel de meest veelzijdige van de 20ste eeuw [aquarellist, (gouache- en wand-) schilder, tekenaar, illustrator, (droge naald-)graficus, etser, lithograaf, linosnijder, pastellist, keramist, beeldhouwer, assemblagekunstenaar, collagist, (kostuum- en decor-) ontwerper, decorschilder, theatervormgever, fotograaf maar ook museumdirecteur en dichter].

Ook zijn productie als zodanig was buitengewoon veelzijdig (naaktfiguren, (zelf)portretten, genrestukken, figuur-, geschiedkundige- en mythologische voorstellingen, dieren, planten, bloemen en allegorieën, landschappen, zeegezichten, (bloem-, groente-, vis-, vanitas-, en vruchten-)stillevens en stillevens met muziekinstrumenten).

Picasso wordt ondanks zijn veelzijdigheid vooral tot de kubisten gerekend.

Was in deze hoedanigheid de leraar van onder andere Duncan Grant. Hij werd massaal nagevolgd onder andere door Yoland Cazenove, Renato Guttuso en Jan Pen.

Zelf was hij een allesopzuiger waar het om (kunst)ideeën ging (van El Grego, Jusepe Ribera, Diego Rodriguez de Silva y Velásques, Bartolomé Esteban Murillo, Juan Bautista Martínez del Mazo en Edouard Manet tot Eugène Delacroix, Nicolas Poussin, Jean-Louis David, Fransisco de Zurbarán, Paul Cézanne, Jean Batiste Siméon Chardin, Fransisco José de Goya y Lucientes, Auguste Renoir, Henri de Toulouse-Lautrec, Edgar Degas, Jean Auguste Dominique Ingres, Vincent van Gogh, Gustave Courbet en Titiaan).

Maar ook zijn invloed op anderen was onvoorstelbaar groot (Rajne Dangova, Oreste Bogliardi, Aldo Bergolli, Jacques Dalléas, Mario Carletti, Gianni Dova, Siegfried Anzinger, Herbert Behrens-Hangeler, Auguste Herbin, Maria Bilger, Maximilien Luce, Peter Brüning, Roberto Crippa, Natan Isaevich Altman, Julio González, Patrick Bemberg Boudon, Monica Rotgans, Joseph Fassbender, Kenneth Armitage, Anthony Caro, Geooffrey Clarke, Wiliam Crozier (1930), George Fullard, Phillip King, Franco Garelli, Emilio Scanavino, Vladimir Evgrafovich Tatlin).

Vermeld in Thieme / Becker, Vollmer, Bénézit, Witt Checkklist, Saur, Spanish artists.