Ga naar de inhoud

Resultaat 1–12 van de 38 resultaten wordt getoond

Pieck, Anton

Anton Pieck (naamvariant: Anton Fransiscus Pieck; signeerde als Anton Pieck) werd op 19 april 1895 in Den Helder geboren en overleed op 24 november 1987 in Overveen. Hij was een tweelingbroer van Henri Pieck en een neef van Adriana Margaretha Pieck.
Anton volgde kunstzinnige opleidingen aan het Haagse Tekeninstituut Bik en Vaandrager, de Koninklijke Academie van Beeldende Kunsten in Den Haag en aan de Rijksakademie van Beeldende Kunsten in Amsterdam. Daarnaast volgde hij vanaf zijn zesde levensjaar al tekenlessen bij Johannes Baptist Mulders. Als leraar leidde hij later onder andere Willem Frederik Marie Bosschart, Dons Deppe, Lily Eisendorn, Frigritte Holster, Frits Huygens, Catharina Theodora Kasteleijn, Adri Pieck, Johannes Hendricus Schaap en Aart van Woensel (die ook weer de leerling was van Johannes Henricus Schaap) op. Ook had hij een grote invloed op Fiep Westendorp.
Pieck was zowel in Nederland (Den Helder, Den Haag, Heemstede, Haarlem en Overveen) als in Groot-Brittanië, Italië, Zweden en Marokko actief als aquarellist, etser, graficus, (hout)-graveur, illustrator, ontwerper, (pen- en reclame)-tekenaar, schilder, tekenleraar bij het middelbaar onderwijs en vervaardiger van houtsnedes.
Pieck’s onderwerpen.waren zeer divers: van architectuur, figuur-, genre- en diervoorstellingen tot stads- en dorpsgezichten, interieurs, stillevens (vooral van planten), sprookjes, straatscènes en winterlandschappen. Daarvoor gebruikte hij zowel  aquarel- en olieverven als aquatintprocédé’s, droge naaldtechnieken en potlood. Velen kennen hem vooral van zijn diverse proctenen [(boekillustraties, ex-libris en kalenders].
Vermeld in Scheen, Jacobs, Scharten.