Ga naar de inhoud

Cenaloco

Privécollectie

Artikelnummer: COL 1872.004 Categorieën: , Tags: ,

Deze Cartolina Postale werd begin 20ste eeuw uitgegeven als briefkaart. Helaas werd er tijdens de opmaak kennelijk een tikfout gemaakt en werd er abusievelijk B. Luino i.p.v. B. Luini op de schoonzijde  ervan als schilder vermeld.

Maar er meer bijzonders aan deze kaart want naspeuringen brachten ons bij de oorspronkelijke Genacolo-schildering in Lugano in de Balisica di Santa Maria degfli Angeli. Daar vonden we een drietal los van elkaar gepositioneerde muurschilderingen (zie bijgevoegde foto COL 1872.004b) welke samen de genecalo verbeeldden die we ook op deze postkaart terugvonden maar dan bewerkt tot één voorstelling door de oorspronkelijke muurwitvlakken te camoufleren middels ingeschilderde pilaren. Een andere uitgever maakte er zelfs soort van triptiek van (zie bijgevoegde foto COL 1872.004c)!

Ons exemplaar betreft de versie met de ingemonteerde pilaren.

 

Fysieke beschrijving van de kaart (COL 1872.004)

Schoonzijde:

b.                 : locatie beeld

m.               : beeldomschrijving

l.o.              : logo uitgever + kaartnummer

Weerzijde

m.b.              : Cartolina Postale

r.b.               : frankeerruimte

m. + o       : adresseerruimte

l.                 : afzender

afmetingen 14 × 9,1 cm
0. ontwerp / vorm / datering

, ,

1. prentsoort

2. status

,

3. periode afbeelding

4. kunstvorm

5. voorstelling

, ,

6. signering

7. lokatie object

8. uitgever

9. specificatie / serie (nummer)

Luini, Bernardino

Bernardino Luini (naamvarianten: Bernardino Lovini, Bernardino del Lupino, Bernardino Luvino, Bernardino Luyno; zijn geboortenaam is Bernardino de Scapis) werd op een onbekende plaats (mogelijk in Luino of Runo een gehucht bij Dumenza?) tussen 1480 en 1485 geboren en overleed op een onbekende plaats in de eerste helft van 1532. Hij was leerling bij Leonardo da Vinci en werd later zelf leraar van Gaudenzo Ferrari. Als kunstenaar werkt hij in Chiaravalle Milanese, Milaan, Castello Sforzes...

Klik hier voor de hele levensbeschrijving en al onze werken van Luini, Bernardino.

Heeft u een vraag of opmerking over 'Cenaloco'? Dan vernemen wij dat graag. Gebruik daarvoor het onderstaande formulier.