Ga naar de inhoud

Aankondiging van Jezus

Privécollectie

Artikelnummer: COL 2995.001 Categorieën: , Tags: ,

De transfiguratie van Jezus is een episode uit het leven van Jezus , beschreven in de synoptische evangeliën Mattheüs 17.1-8; Marcus 9.2-8 en Lucas 9.28-36 en in herinnering gebracht door de apostel Petrus in zijn tweede brief (2Pt 1.16-17). De overeenkomstige en gelijknamige feestdag wordt op 6 augustus gevierd door de katholieke kerk , de orthodoxe kerk en andere christelijke denominaties ter nagedachtenis aan de Bijbelse episode.

Volgens deze teksten veranderde Jezus, nadat hij zich had afgescheiden van zijn discipelen Petrus , Jakobus en Johannes , van uiterlijk en toonde zichzelf aan de drie discipelen met een buitengewone pracht van zijn persoon en een verbazingwekkende witheid van zijn kleding. In deze context vindt de verschijning van Mozes en Elia plaats en zij praten met Jezus en er wordt een stem gehoord, afkomstig uit een wolk, die het goddelijke zoonschap van Jezus verkondigt. De pracht van Christus herinnert aan zijn transcendentie , de aanwezigheid van Mozes en Elia symboliseert de de wet en de profeten die zowel de komst van de Messias als zijn lijden en verheerlijking aankondigden ; de wolk verwijst naar theofanieën die al in het Oude Testament zijn gedocumenteerd.

afmetingen 10,5 × 15,5 cm
0. ontwerp / vorm / datering

,

1. prentsoort

2. status

,

3. periode afbeelding

4. kunstvorm

5. voorstelling

, ,

6. signering

7. lokatie object

8. uitgever

9. specificatie / serie (nummer)

Griek, Theophanus de

Theophanus de Griek werd rond 1335 geboren in Constantinopel en overleed daar ook tussen 1405 en 1415. Hij is één van de zeldzame vooraanstaande persoonlijkheden van de Byzantijnse schilderkunst, wiens activiteit in Constantinopel en Anatolië door bronnen wordt gedocumenteerd. Hij maakte zijn debuut in Constantinopel en verhuisde later naar Rusland , naar Novgorod ( 1378 ), waar hij het enige werk schilderde dat met zekerheid aan hem werd toegeschreven: de fresco's van de Kerk van de Tr...

Klik hier voor de hele levensbeschrijving en al onze werken van Griek, Theophanus de.

Heeft u een vraag of opmerking over 'Aankondiging van Jezus'? Dan vernemen wij dat graag. Gebruik daarvoor het onderstaande formulier.