Ga naar de inhoud
Kunstenaar:David, Gerard

Oordeel van Kambyses linkerluik

Privécollectie

Het oordeel van Cambyses is een diptiek van de uit Holland afkomstige Vlaamse schilder Gerard David. Die schilderde het in 1498 in opdracht van de schepenen van Brugge als gerechtigheidstafereel voor de kamer der schepenen van het stadhuis. Tegenwoordig bevindt het zich in het Groeningemuseum in Brugge.

Het tweeluik beeldt de veroordeling van rechter Sisamnes door de Perzische koning Cambyses II uit. Sisamnes werd verdacht van het aannemen van steekpenningen en daarvoor veroordeeld tot de dood door levend te worden gevild. Het thema diende als exemplum virtutis (aansporing tot de deugd).

Van beide helften bevindt zich een briefkaartkopie (COL 1880.007 en COL 1880.008) in de collectie incl. een kleurenfoto van de gehele diptiek (COL 1880.007B resp. COL 1880.008B).

 

Beschrijving kaarten COL 1880.007 en COL 1880.008 (kaarten hebben identieke weerzijden)

Schoonzijde

b. + m.                   : beeld
o.m.                        : gegevens beeld + kaartnummer
o.l. + o.r.                : serie nr. + locatie werk
Weerzijde

b.m.                        : Carte Postale

b.l.                          : logo uitgever / drukker
l.                              : tekstruimte
r.                             : adresseerruimte

afmetingen 8,8 × 14,2 cm
0. ontwerp / vorm / datering

, ,

1. prentsoort

2. status

,

3. periode afbeelding

4. kunstvorm

5. voorstelling

, , ,

6. signering

7. lokatie object

8. uitgever

,

9. specificatie / serie (nummer)

David, Gerard

Gerard David werd tussen 1450 en 1460 in Oudewater geboren en overleed op 13 augustus 1523 in Brugge. Waar, wanneer en door wie hij werd opgeleid is ons niet bekend. Mogelijk was Albert van Oudewater één van zijn leermeesters naast Dirk Bouts (uit Leuven). Zelf leidde hij in ieder geval Ambrosius Benson op. Hij was lid van het Brugse Gilde van de beeldenmakers en zadelmakers. Na de dood van Memling werd hij tot Deken van dit Gilde benoemd in 1501. Daarnaast werd hij lid van de Broede...

Klik hier voor de hele levensbeschrijving en al onze werken van David, Gerard.

Heeft u een vraag of opmerking over 'Oordeel van Kambyses linkerluik'? Dan vernemen wij dat graag. Gebruik daarvoor het onderstaande formulier.