Basrelief

Met een reliëf wordt een driedimensionale beeldhouwkundige afbeelding in steen, hout, keramiek of metaal bedoeld, die niet geheel vrijstaand is. Een reliëf heeft een driedimensionale voorkant en meestal een platte achterkant.

Het voordeel van het reliëf boven vrijstaand beeldhouwwerk is dat ook beeldinhoud die wel in tweedimensionale afbeeldingen zoals tekeningen of schilderijen kan worden weergegeven, maar niet of zeer moeilijk in ruimtelijk werk (denk bijvoorbeeld aan wolken, bomen, achtergronden, vergezichten), wel in een reliëf kan worden afgebeeld.

Het reliëf is daarmee een overgangsgebied tussen tekening en beeldhouwwerk, wat het mogelijk maakt om met een reliëf thema\’s verhalend weer te geven.

Soorten reliëfs: 1. Haut-reliëf heeft relatief veel hoogteverschil. Voorstellingen zijn volumineuzer uitgewerkt; figuren zijn soms bijna vrijstaand 2. Bas-reliëf heeft weinig hoogteverschil, denk aan munten e.d.. 3. Verdiept reliëf is feitelijk een bas-reliëf mmaar zonder bewerkte achtergrond.

Geen werken gevonden, probeer het nog eens met andere zoektermen.