Magisch realisme

De term magisch realisme wordt zowel in de schilderkunst als de litteratuur gebruikt. Het is een richting in de kunst waarin een poging wordt gedaan de werkelijkheid te verbinden met een andere of hogere werkelijkheid, waardoor hallucinerende beelden of droomeffecten ontstaan.

Het magisch realisme boeit door zijn raadselachtige aspecten een groot publiek. Werk van Willink, Hynckes, Schumacher of Koch trekken dan ook veel belangstelling. Feitelijk zijn de raadsels het wezenskenmerk van deze kunststroming.

Technisch meesterschap en een rijke verbeeldingswereld gaan hand in hand in het magische wereldbeeld. De zichtbare werkelijkheid geldt als vertrekpunt voor de verbeelding van een innerlijke wereld die wordt gevoed vanuit het onderbewuste. De door associaties opgeroepen verbeeldingen hebben doorgaans een poëtische uitstraling en verwijzen met een symbolentaal naar een achterliggende werkelijkheid. Het magisch realisme, ook bekend als fantastische kunst, is eigenlijk geen specifieke kunststijl. Het was al manifest vanaf vroeger tijden in alle culturen en op vele uiteenlopende wijzen; denk in Europa aan Jeroen Bosch maar ook aan de prerafaëlieten en surrealisten. Vragen over de magisch realistische schilderkunst zijn er van meet af aan geweest. De raadselachtigheid is het kenmerk van deze schilderkunstige stroming. Elk magisch realistisch schilderij draagt een sfeer van vervreemding. Geheimzinnigheid wordt als een paradox vaak versterkt door waarheidsgetrouwe uitbeeldingen. De werkelijkheid wordt zo dicht mogelijk benaderd om het raadsel spannender te maken.

Geen werken gevonden, probeer het nog eens met andere zoektermen.