Pop-art

Pop-art is een kunststroming die tegelijkertijd, maar los van elkaar, is ontstaan in het Verenigd Koninkrijk en de Verenigde Staten van Amerika in het midden van de jaren ‘50 en haar hoogtijdagen beleefde in de jaren zestig van de 20ste eeuw. Kenmerken en kunstenaars pop-art:

  • Speels gebruik van de identiteit en de symbolen van de Westerse consumptiecultuur. (Kunstenaars: Jasper Johns, Andy Warhol).
  • Gebruik van commerciële materialen en voorwerpen; producten uit het leven van alledag: plastic voorwerpen, kitsch, advertenties, affiches, (Kunstenaars: Robert Rauschenberg, Gustave Asselbergs), pin-ups, (Kunstenaars: Tom Wesselmann, Allen Jones, Woody van Amen), film- en popsterren, (Andy Warhol).
  • Gebruik van strips. (Roy Lichtenstein).
  • Glamourachtige kleuren ontleend aan reclame-afbeeldingen op straat. (Andy Warhol, James Rosenquist, Rik van Bentum). Geen persoonlijk handschrift van de kunstenaar. Veel werk wordt door anderen uitgevoerd. De kunstenaar gebruikt vaak \’ready mades\’: kant-en-klare, bestaande voorwerpen. (Tom Wesselmann, Robert Rauschen-berg, Woody van Amen).
  • Vervreemding door vergroting of herhaling, of door gebruik van ongebruikelijke materialen. (Claes Oldenburg).

Geen werken gevonden, probeer het nog eens met andere zoektermen.