Tachisme

Tachisme (afgeleid van het Franse woord tache -vlek) is een Franse stijl van de abstracte schilderkunst populair in de jaren 1940 en 1950. Het wordt vaak beschouwd als het Europese equivalent van het abstract expressionisme. Het was onderdeel van een grotere naoorlogse beweging bekend als Art Informel (die geometrische abstractie verlaten had ten gunste van een meer intuïtieve vorm van expressie, vergelijkbaar met action painting).

Een andere naam voor Tachisme is Liriese Abstractie). COBRA is de facto  ook gerelateerd aan Tachisme, net als de Japanse Gutai groep. Na de Tweede Wereldoorlog wordt vaak de ​​term Parijs School voor het Tachisme gehanteerd als het Europese equivalent van het Amerikaanse abstracte expressionisme.

Belangrijke namen zijn onder andere Jean Dubuffet, Pierre Soulages, Nicholas de Stael, Hans Hartung, Serge Poliakoff en Georges Mathieu.

Volgens Chilvers wordt de term tachisme voor het eerst gebruikt in deze zin vanaf ongeveer 1951 (bedacht door de Franse critici Charles Estiënne en Pierre Gueguen) en het breed uitgemeten door de Franse criticus en schilder Michel Tapie in zijn boek Un autre Art (1952).

Tachisme was een reactie op het kubisme en wordt gekenmerkt door spontane penseelvoering, druppels en klodders verf rechtstreeks uit de tube. Het gekrabbel doet wel denken aan kalligrafie. Tachisme is nauw verwant aan Art Informel dat verwijst naar een gevoel van \’informele vormloze kunst\’.

Art Informel is vooral te omschrijven als de afwezigheid van vooraf bedachten structuren, ontwerp of aanpak (zeg maar ceremonieloos).

Tot het tachisme worden gerekend: Pierre Alechinsky, de Cobra-groep (Karel Appel, Jean Rene Bazaine), Roger Bissière, Dieter Borst, Norman Bluhm, de Amerikanen Camille Bryen, Alberto Burri, Jean Dubuffet, Jean Fautrier, Lucio Fontana, Sam Francis, Amerikanen die worden geassocieerd met deze beweging zijn Elaine Hamilton, Amerikaanse collega\’s die beïnvloed werden door deze beweging zijn Hans Hartung, Paul Jenkins, Asger Jorn en van de Cobra-groep Rene Laubies, Andre Lanskoy, Georges Mathieu, Henri Michaux, Jean Miotte, Ludwig Merwart, Jean Miotte en Ernst Wilhelm Nay. Overige kunstenaars onder invloed van deze beweging zijn Serge Poliakoff, Jackson Pollock, Maria Helena Vieira da Silva, Emilio Scanavino, Emil Schumacher, Pierre Soulages, Nicolas de Staël, Pierre Tal-Coat, Frans Michel Tapie, Antoni Tàpies, Bram van Velde, François Willi Wendt, Wols (Alfred Otto Wolfgang Schulze) en Zao Wou Ki.

Geen werken gevonden, probeer het nog eens met andere zoektermen.