Arntzenius, Floris

Floris Arntzenius (naamvariant: Pieter Nicolaas Jacobus Arntzenius; sineerde als f Arntzenius, fl Arntzenius maar ook als F Arntzenius of FL Arntzenius)  werd op 9 juni 1864 in Sorabaya (Indonesië) geboren en overleed op 16 februari 1925 in Den Haag. Belangrijke familierelaties in dit verband zijn: getrouwd met Lide Doorman; vader van Elise Claudine en Liekie Arntzenius en grootvader van Whitney Vosburgh.

Floris volgde kunstzinnige opleidingen aan de Rijksakademie van Beeldende Kunsten in Amsterdam en aan de Koninklijke Academie voor Schone Kunsten in Antwerpen. Hij volgde onder andere lessen bij August Allebé, Frederik Nachtweh, Charles Verlat en Barend Wijnveld. Leerlingen bij hem werden later Herman Heuff, Ina Hooft, Leo van der Lubbe en Jan Wittenberg.

Floris wordt tot de Haagse School gerekend.

Als schilder, aquarellist, tekenaar, illustrator, graficus en etser zijn van hem vooral stads- en strandgezichten,  landschappen, dier-, figuur- en genrevoorstellingen, portretten, herbergscènes en bloem- en plantenstillevens bekend.

Floris Arntzenius was lid van Arti et Amicitiae in Amsterdam, de Vereeniging Sint Lucas in Amsterdam, Pulchri Studio in Den Haag, de Nieuwe of Littéraire Sociëteit ‘De Witte’ in Den Haag en de Hollandsche Teekenmaatschappij in Den Haag.

Vermeld in Thieme / Becker, Vollmer, Scheen, Witt Checklist, Saur, Jacobs.

Geen werken gevonden, probeer het nog eens met andere zoektermen.