Bauer, Marius

Marius Bauer (naamvariant: Marius Alexander Jacques Bauer; pseudoniem: Rusticus; monogram: MB) werd op 25 januari 1867 in Den Haag geboren en overleed op 18 juli 1932 in Amsterdam. Hij was getrouwd met de bekende Amsterdamse Joffer Jo Stumpff.

Hij kreeg zijn opleiding aan de Akademie van Beeldende Kunsten in Den Haag samen met onder andere Etiënne Bosch, Willem van Konijnenburg en M. van der Marel. Tevens was hij leerling bij Salomon van Witsen.

Bauer werkte en woonde zeer internationaal. Naast in Nederland (Den Haag, Loosduinen, Amsterdam, Bussum, Aerdenhout, Bloemendaal) ook in België, Frankrijk (Parijs, Rouen), Turkije (Konstantinopel), Egypte, Nederlands Indië, Rusland (Moskou), Engeland (Londen), India, Palestina, Duitsland, Spanje, Algerije, Tunesië, Zwitserland en Oostenrijk.

Bauer was ook een zeer veelzijdig kunstenaar: aquarellist, etser, graficus, schilder, (politiek) tekenaar bij Elseviers geïllustreerd maandschrift en vanaf 1895 tekende hij ook sportprenten voor ‘De Kroniek’ onder zijn pseudoniem. Maar ook qua onderwerpen was hij zeer veelzijdig: dier-, figuur-, oriëntaalse-, topografische- en genrevoorstellingen, kerkinterieurs, landschappen, literatuurillustraties, naaktfiguren, portretten, stillevens en stadsgezichten.

Ook vielen hem veel prijzen ten deel: de Zilveren Medaille (1884), Kon. Subsidies (1885 en 1886), Gouden Medaille (1896) en de Willink van Collen Prijs (1987).

Bauer was lid van Arti et Amicitiae in Amsterdam, van Pulchri Studio in Den Haag, van de Hollandsche Teekenmaatschappij in Den Haag, van de Haagse Kunstkring en erelid van de Senefelder Club.

Vermeld in Veth, Thieme / Becker, Marius, De Vries, Vollmer, Polak, Brom, Scheen, Witt Checklist, Wright, De Leeuw / Sillevis / Dumas, Desjardin, De Jonge, Bergsma / Blonda / Blotkamp e.a., Saur, Tibbe, Hostyn / Rappard, Van Kalmthout, Jacobs, De Bodt / Kapelle, Voeten.

Geen werken gevonden, probeer het nog eens met andere zoektermen.