Toont alle 2 resultaten

Filter»

Bauer-Stumpff, Jo

Jo Bauer (naamvarianten: Jo Bauer-Stumpff, Jo Stumpff, Johanna Stumpff; signering: J. Bauer) werd op 22 maart 1873 geboren in Amsterdam en overleed op 19 december 1964 eveneens in Amsterdam. Zij was getrouwd met Marius Bauer (1867-1932).

Jo volgde opleidingen aan de Rijksnormaalschool voor Teekenonderwijzers in Amsterdam en een tekenopleiding M.O. aan de Rijksakademie van Beeldende Kunsten in Amsterdam. Daarnaast zat ze 2 jaar in de schilderklasse van de Rijksacademie en was een leerling van prof August Allebé.

Als kunstenares was ze op vele plaatsen actief: Amsterdam, Bloemendaal (èn in Bloemendaal Nederlands Indië). Daarnaast vergezelde zij haar man op kunstreizen naar Ned. Indië, Egypte en Parijs (atelier Julien).

Zij was als kunstenares op vele manieren actief: als docente, schilderes, tekenares, aquarelliste en pastelliste en werkte zowel met olie- als (dekkende) waterverf. Zelf was Jo lerares van Ans van den Berg, Frederik Hendrik de Meester en Hillegonda Henriëtte Tellekamp.

Haar onderwerpen waren minstens net zo divers als haar vaardigheden: stadsgezichten, interieurs, kunstenaarsateliers, genre- en figuurvoorstellingen, naaktfiguren, (kunstenaars)-portretten, atelier-, vruchten-, groenten- en bloemstillevens, bloemen.

Jo Bauwer wordt tot de stroming van de Amsterdamse Joffers gerekend.

In 1952 werd zij met Arti-medaille onderscheiden.

Bauer was lid van Arti et Amicitiae  in Amsterdam en de Hollandse Aquarellisten Kring.

Vermeld in Vollmer, Scheen, Saur, Jacobs.