Bauer-Stumpff, Jo

Jo Bauer (naamvarianten: Jo Bauer-Stumpff, Jo Stumpff, Johanna Stumpff; signering: J. Bauer) werd op 22 maart 1873 geboren in Amsterdam en overleed op 19 december 1964 eveneens in Amsterdam. Zij was getrouwd met Marius Bauer (1867-1932).

Jo volgde opleidingen aan de Rijksnormaalschool voor Teekenonderwijzers in Amsterdam en een tekenopleiding M.O. aan de Rijksakademie van Beeldende Kunsten in Amsterdam. Daarnaast zat ze 2 jaar in de schilderklasse van de Rijksacademie en was een leerling van prof August Allebé.

Als kunstenares was ze op vele plaatsen actief: Amsterdam, Bloemendaal (èn in Bloemendaal Nederlands Indië). Daarnaast vergezelde zij haar man op kunstreizen naar Ned. Indië, Egypte en Parijs (atelier Julien).

Zij was als kunstenares op vele manieren actief: als docente, schilderes, tekenares, aquarelliste en pastelliste en werkte zowel met olie- als (dekkende) waterverf. Zelf was Jo lerares van Ans van den Berg, Frederik Hendrik de Meester en Hillegonda Henriëtte Tellekamp.

Haar onderwerpen waren minstens net zo divers als haar vaardigheden: stadsgezichten, interieurs, kunstenaarsateliers, genre- en figuurvoorstellingen, naaktfiguren, (kunstenaars)-portretten, atelier-, vruchten-, groenten- en bloemstillevens, bloemen.

Jo Bauwer wordt tot de stroming van de Amsterdamse Joffers gerekend.

In 1952 werd zij met Arti-medaille onderscheiden.

Bauer was lid van Arti et Amicitiae  in Amsterdam en de Hollandse Aquarellisten Kring.

Vermeld in Vollmer, Scheen, Saur, Jacobs.

Geen werken gevonden, probeer het nog eens met andere zoektermen.