Berg, Ans van den

Ans van den Berg  (naamvariant: Anna Carolina van den Berg; signatuur: A.C. v.d. Berg) werd op 18 februari 1873 in Amsterdam geboren en overleed daar ook op 6 juni 1942. Zij woonde haar hele leven samen met Coba Surie ook een Amsterdamse Joffer (de andere joffers waren: Lizzy Ansingh, Marie van Regteren Altena, Coba Ritsema, Nelly Bodenheim, Betsy Westendorp-Osieck en Jo Bauer-Stumpff).

Ans volgde opleidingen aan de Dagtekenschool voor meisjes in Amsterdam en aan de Académie Colarossi in Parijs. Daarnaast was zij leerling bij Jo Bauer, Emanuël Samson van Beever, Maurice Hagemans, Wilhelmina Keuchenius en Paul Rink. Later volgde ze ook nog lessen bij Maurice Hagemans in Brussel. Zelf was ze later weer de leraar van Betsy Huitema-Kaiser.

Ans werkte vooral in Amsterdam waar ze een atelier deelde met Coba Surie. Zij maakte daarnaast meerdere reizen naar Frankrijk (Parijs) en België.

Ans van den Berg was naast schilderes ook tekenares en pastelliste. Zij werkte vooral met olieverven.

Vele onderwerpen verlieten haar schildersezel zoals genrevoorstellingen, interieurs, kunstenaarsateliers, figuurvoorstellingen, vruchten-, bloem- en groentenstillevens, bloemen en planten.

Ze maakte deel uit van de Stroming ‘Amsterdamse Joffers’.

Haar werk werd hogelijk gewaardeerd wat tot uitdrukking kwam in diverse prijzen: een zilveren medaille in 1913 tijdnes de tentoonstelling ‘De Vrouw’, de Willink van Collenprijs in 1916 en de  St. Lucasprijs in 1933.

Van den Berg was lid van Arti et Amicitiae (Arti) in Amsterdam en van de Vereeniging Sint Lucas in Amsterdam.

Vermeld in Vollmer, Scheen, Saur, Hostyn / Rappard, Jacobs.

Geen werken gevonden, probeer het nog eens met andere zoektermen.