Berg, Jos(je) van den

Jos van den Berg (naamvarianten: Josje van den Berg, Josua Michiel van den Berg, Josna Michiel Berg signeerde met JOS V.D. BERG of Jos.v.d. Berg) werd geboren in Den Helder op 10 augustus 1905 en overleed in Den Haag op 14 november 1978.

Van den Berg volgde opleidingen aan de Academie voor Beeldende Kunsten in Rotterdam, aan de Koninklijke Academie van Beeldende Kunsten in Den Haag en aan de Academie Libre in Parijs en volgde lessen bij onder andere Charles Blanc, Johannes Gerardus Heijberg, Joop Kropff, en Hendrik Meijer; hij was zelf weer leraar van Aty Bergmans, Don Drost, Johannes Cornelis Nieuwenhuisen en Johan Heinrich Ludwig Uhde.

Josje was voornamelijk als kunstenaar werkzaam in Nederland (Den Haag, Amersfoort, Alkmaar, Rotterdam, Vlaardingen, Den Helder, Vught en Schoorl) en daarnaast ook wel in Frankrijk (Parijs en Zuid-Frankrijk).

Van den Berg was naast schilder, tekenaar, aquarellist, etser ook graficus en had een breed belangstellingspallet [portretten, naaktfiguren, landschappen (als genre), poezenvoorstelling, strandgezicht, (bloem- vruchten)stilleven].

Tijdens zijn leven ontving hij de Jacob Hartogprijs en de Vrouwe Vigiliusprijs.

Josje van den Berg was lid van het Teekengenootschap Pictura in Dordrecht, van Pulchri Studio in Den Haag en van de Haagse Aquarellisten (mede-oprichter).

Vermeld in Vollmer, Scheen, Saur, Jacobs, Scharten.

Geen werken gevonden, probeer het nog eens met andere zoektermen.