Berg, Willem van den

Willem van den Berg (naamvariant: Willem Hendrik van den Berg; signatuur: Willem van den Berg; monogram: WB aaneengeschreven) werd op 16 februari 1886 in Den Haag geboren en overleed op 23 december 1970 in Amsterdam. Hij was zoon en leerling van Andries van den Berg.

Hij werd aan de Koninklijke Academie van Beeldende Kunsten in Den Haag opgeleid (LO en MO handtekenen). Ook was hij leerling bij Andries van Berg (zijn vader), Willem van Konijnenburg en Carel F.L. de Wild sr.

Later werd hij leraar en zelfs directeur van de Rijksakademie van Beeldende Kunsten in Amsterdam en tenslotte hoogleraar.

Hij werkte in Den Haag, Amsterdam / Artis (maakte in die tijd veel dierschetsen die zich voornamelijk in de archieven van de Rijksacademie in Amsterdam bevinden) maar ook in België, Frankrijk, Groot-Brittannië, Italië en Oostenrijk.

Als etser, graveur, illustrator, schilder, aquarellist, pentekenaar, lithograaf, docent aan academie, hoogleraar en directeur van academie was hij als kunstenaar zeer veelzijdig actief.

Van den Berg werkte zowel met olieverf als met aquarel. Zijn favoriete onderwerpen waren: arbeiders, boeren, dieren, figuurvoorstellingen, landschappen, (zelf)-portretten, (schelpen)-stillevens, religie en vissers.

Hij werd onderscheiden met de Arti-medaille in 1958.

Willem was lid van Arti et Amicitiae in Amsterdam, van (deels ook als voorzitter) Pulchri Studio in Den Haag, van de Gooische Schildersvereniging en van de Vereeniging Sint Lucas ook in Amsterdam.

Hij was onder andere de leraar van Jan Battermann, Joop van den Broek, Jacobus Johannes Brouwers, Hilje van Calcar, Karel Frank Carwalho, Ad Dekkers, Lydia Duif-Hoeffelman, Jan Engelberts, Carel van Ettinger, Geert Geerligs, Herman Habes, Alida Sophia Hendriks, Theodoor Heynes, Wim Heyting, Bob ten Hoope, Louise Kaiser, Willem Kouwer Boomkens, Len Landzaat, Kurt Löb, Jaap Min, Dick Osinga, Jentje Popma, Jan van der Veer, Anton Voorzanger en Go van der Werf.

Vermeld in Waller, Vollmer, Scheen, Witt Checklist, Saur, Jacobs, Scharten.

Geen werken gevonden, probeer het nog eens met andere zoektermen.