Enig resultaat

Filter»

Bilders, Gerard

Gerard Bilders (naamvariant: Albertus Gerardus Bilders) werd op 9 december 1838 in Utrecht geboren en overleed op 8 maart 1865 in Amsterdam. Aanvankelijk kreeg hij les van zijn vader Johannes Warnardus Bilders.

Daarnaast volgde hij opleidingen aan de Akademie voor Beeldende Kunsten in Den Haag, bij Felix Meritis en aan de Koninklijke Academie voor Beeldende Kunsten in Amsterdam. Niet alleen was hij leerling bij zijn vader maar later ook van Simon van den Berg (de veeschilder) en Charles Humbert (een dierschilder die in Genève woonde).

Tijdens zijn opleiding maakte hij veel kopieën (tekeningen) van oude meesters uit het Mauritshuis.

In 1856 maakte hij kennis met Johannes Kneppelhout, een vermogende letterkundige die hem financieel ondersteunde.

Samen met de (amateur)schilder Graaf de Pourtales (de Pruissische gezant) maakte Bilders een voettocht door Zwitserland en toog hij later met zijn vader via Brussel naar Barbizon waar hij kennis maakte met meerdere Franse ‘Barbizon’schilders.

Gerard Bilders woonde en werkte kort in Leiden en Leiderdorp en later vooral in Amsterdam met uitstapjes naar Den Haag en Oosterbeek.

Wilders was naast schilder ook tekenaar, aquarellist, etser en schrijver. Van hem zijn zowel genrevoorstellingen, (berg- en bos)-landschappen, portretten, stillevens, dieren (vooral vee) bekend.

Hij wordt gezien als een soort van kwartiermaker voor de  Haagse School.
Bilders was lid van Pulchri Studio in Den Haag.

Vermeld in Thieme / Becker, Scheen, Witt Checklist, Saur, Turner e.a., Jacobs.