Enig resultaat

Filter»

Bitter, Theo

Theo Bitter (naamvariant: Theodorus Bitter; signeerde als THEO BITTER of Theo Bitter en monogrammeerde als THB of TH.B) werd op 16 december 1916 in Den Haag geboren en overleed op 13 februari 1994 eveneens in Den Haag.

Theo volgde kunstzinnige opleidingen bij de Vrije Studio in Den Haag en aan de Koninklijke Academie van Beeldende Kunsten in Den Haag. Bitter was onder andere leerling bij Willem Hussum, Henk Meijer (1884-1970), Arnold Smith en Harrie Verburg. Onder zijn eigen leerlingen (als academiedocent) telde hij onder andere Margreet van Dulmen, Hubert Herberghs, Leonie Kording, Ronnie Meerts, Hendrik Oostenbrink, Piet Smissaert, Bert Vercouteren en L.D. Verkouteren.

Als (wand- en decor)schilder, collagist, textiel / monumentaal kunstenaar, vervaardiger van mozaïeken, tekenaar, aquarellist, graficus, illustrator en docent aan de academie zijn van hem interieurs, (bloem- en atelier-)stillevens, visser- en landschapgenrestukken, portretten, figuurvoorstellingen, abstracties en stadsgezichten bekend. Theo werkte veel met olie- en waterverf en gouache.

Als gevierd kunstenaar viel hem in 1949 de Jacob Marisprijs te deel. In datzelfde jaar werd hem een studiebeurs door de Rockenfeller Foundation toegekend.

Theo Bitter was lid van de Liga nieuw beelden, van de Posthoorngroep in Den Haag, van de Haagse Kunstkring, van Pulchri Studio in Den Haag en van de Haagse Aquarellisten.

Vermeld in Vollmer, Scheen, Saur, Jacobs.