Borch, Gerard ter

Gerard Ter Borch (naamsvarianten: Gerard Terborch en Gerard Terborch II) werd in december 1617 in Zwolle geboren en overleed op 8 december 1681 in Deventer.
Gerard werkte zowel in Amsterdam, Zwolle, Haarlem, Londen, Münster en Deventer maar was ook perioden actief in Frankrijk en Italië.
Gerard Ter Borch leerde het vak van zijn vader, ook Gerard Terborch geheten en van Pieter de Molijn. In zijn leven was hij naast schilder ook actief als tekenaar en miniatuurschilder. Naast allerlei genres die hij schilderde, was hij vooral actief als portretschilder. In deze laatste hoedanigheid heeft hij vele bekende en minder bekende personen uit zijn tijd vastgelegd op doek en paneel.
Zijn invloed als schilder / vakman was fenomenaal. We noemen slechts Caspar Netscher, Gerbrand van den Eeckhout, Jan Grasdorp, Eglon van der Neer, Jean Baptiste Mallet, Daniël de Savoye, Pieter van Anraedt en Martin Drölling. Geen wonder dat er aan wordt getwijfeld of veel van aan hem toegeschreven werk ook echt van hem is. Vaak lezen we dan ook ‘toegeschreven aan’ of ‘navolger van’ als onderschrift bij afbeeldingen van voorname mannen en vrouwen.
Vermeld in Thieme, Becker, Gerson, Meijer, Witt Checklist, Saur en Kollmann.

Geen werken gevonden, probeer het nog eens met andere zoektermen.