Buning, Johan

Johan Buning (voorkeurnaam: Johan Buning; naamvariant Johannes Norbertus Buning die normaliter signeerde als ‘Johan Buning’) werd op 19 juni 1893 in Amsterdam geboren en overleed daar ook op 26 april 1963. Hij was getrouwd met Titia Brongers.

Johan Bruning volgde geen specifieke kunstzinnige opleidingen en was dus feitelijk autodidact. Desondanks werd hij later één van de leermeesters van Rienk Belder, Bob Denneboom, Rinus Duin, Milly van Duivenboden, Pam Ingenegeren, Chris Oosterhoff, Maria Magdalena Pauwels-Hemminga, Jacob Schol en Gomarus Snelten.

Als kunstenaar was hij vooral actief in en om Amsterdam.

Buning was naast schilder vooral ook aquarellist en tekenaar en werkte voornamelijk met olie- en waterverven. Als specifiek product maakte hij de nodige ex-libri.

Zijn favoriete onderwerpen waren: figuurvoorstellingen, (zelf)-portretten, stads- en havengezichten, landschapen, tuinen, bomen, (boeken, planten, bloemen en vruchten)-stillevens en stilleven met muziekinstrumenten.

In 1961 richtte hij de Titian Buning-Brongers Prijs en gelijknamige Stichting op.

Buning was lid van de Hollandse Aquarellisten Kring (mede-oprichter), van De Kunstenaarsvereniging De Onafhankelijken en van Arti et Amicitiae in  Amsterdam.

Vermeld in Vollmer, Scheen, Witt Checklist, Saur, Jacobs.

Geen werken gevonden, probeer het nog eens met andere zoektermen.