Toont alle 7 resultaten

Filter»

Citroen, Paul

Paul Citroen (naamvariant: Roelof Paul Citroen; signeerde meestal met Citroen) werd op 15 december 1896 in Berlijn geboren en overleed op 13 maart 1983 in Wassenaar. Paul Citroen had Nederlandse ouders. In 1917 kwam hij naar Nederland waar hij zich in 1928 definitief vestigde.

Zijn lange werkzame leven als kunstenaar sleet hij aanvankelijk in Berlijn waar hij studeerde aan de Academie Brandenburg. Daarnaast volgde hij ook nog lessen aan een (onbekende) tekenschool in Berlijn, op het Studiën-Atelier für Malerie und Plastik in Berlijn-Charlottenburg en op de Bauhaus Schule in Weimar (hij volgde onder andere de opleiding voor de boekhandel). Hij was leerling bij Martin Brandenburg en Johannes Itten.

Paul Citroen was als kunstenaar werkzaam in Duitsland (Berlijn, Weimar, Thüringen), in Nederland [Alkmaar, Amsterdam, Den Haag (werd daar benoemd tot docent aan Academie voor Beeldende Kunsten), Leiden, Wassenaar, ‘s-Graveland], Zwitserland (Bazel) en Frankrijk (Parijs).

Citroen was zowel schilder, aquarellist, tekenaar, collagist, fotograaf, etser, lithograaf, (glas)-ontwerper, docent aan academie, kunsttheoreticus, schrijver als fotograaf. Hij werkte met olieverf, bromide- en ontwikkelgelatinezilverdruk.

Vele soorten van producten kwamen uit zijn handen van ex-libri en postzegels tot boekbandontwerpen en -omslagen.

Ook aan onderwerpen was geen geen gebrek: figuurvoorstellingen, naaktfiguren, kunstenaars- en zelfportretten, landschappen, stadsgezichten, foto’s en (bloem)-stillevens.

Paul Citroen ontving de Jacob Marisprijs in 1950 en 1956.

Hij was lid van Arti et Amicitiae in Amsterdam, van Pulchri Studio in Den Haag en van de Bond van Kunstenaars ter Verdediging van de Kulturele Rechten (BKVK).

Als leraar aan de Akademie van Beeldende Kunsten in Den Haag was hij de medeoprichter was van de Nieuwe Kunstschool in Amsterdam (1933-1937).
Hij was leraar van onder andere Wim van Aken, Adrianus Jacob Barnouw, Hessel de Boer, Kees Bol, Annie Borst Pauwels, Walter Bosch, Agnes Elisabeth Brandes, Aat Breur-Hibma, Nettie Bromberg, Kees Buurman, Jenny Dalenoord, Dons Deppe, Edward Douwes Dekker, Johanna Duyvensz, Hans van Efferen, Madeleine Gans, Erna Giesel, Adrian de Gijzel, Jos van Grieken, Vera Pauline Hammacher, Henk Hartog, Ton Hoogendoorn, Joop Istha, Hens de Jong, Jaap Kloot, Henriëtte Elizabeth Krever-Hoppen, Jan Kuiper, George Lampe, Petra van Leeuwen, Wim van Liempt, Gerard Lutz, Elisabeth Johanna Maronier, Ronnie Meerts, Mans Meijer, Claartje Mermans-Zoetmulder, Jan van Merwijk, Lex Metz, Kees Mulder, Fernando de Nadal, Jaap Nanninga, Pum Niemeijer, Hendrik Oostenbrink, Wim van Overbeek, Ella van Schaik, Piet Smissaert, Jozef Smolders, Thomas Staverman, Lucia Steinbach, Ardy Strüwer, Aart Verhoeven, Jean Paul Vroom, Rie Weber, Toon Wegner, Gerard Wensma, Jan Wessendorp en Jos Zeegers.

Vermeld in Scheen, Witt Checklist, Saur, Jacobs, Scharten, Koetzle, Van Sinderen e.a., Schijf / Van Voolen e.a..