Daalder, Dirk Leonardus

Dirk Leonardus Daalder werd op 21 november 1887 in Oosterend (Texel) geboren en overleed op 27 augustus 1963 in Emmeloord.

Hij was onderwijzer, leraar, onderwijsvernieuwer en schrijver [pseudoniemen: Jef Vermeer en Frank van de(n) Eng] van onder meer kinderboeken.

Naast zijn voltijdbaan als leraar werd Daalder tussen de beide wereldoorlogen een bekend schrijver van onder andere kinderboeken en boeken over het onderwijs. Tevens stelde hij verhalenbundels samen voor de jonge lezer. Daalder was de eerste zoon van Jacob Daalder (1862-1935), onderwijzer aan de openbare lagere school te Oosterend en Jannetje Vonk (1865-1951). D.L. Daalder is de vader van de politicoloog Hans Daalder, onder meer de biograaf van Willem Drees. Na een vrij huwelijk vanaf 1906 trouwde hij op 2 februari 1915 met Neeltje Roeper (1886-1919) en kreeg met haar 5 kinderen. Vanaf 1915 woonde de oorspronkelijk doopsgezinde Daalder met zijn gezin tot 1919 in Nederlands Indië. Daar overleed zijn vrouw aan de Spaanse griep. Daalder keerde vervolgens met vijf zoontjes van onder de tien jaar terug naar Nederland. In Nederland hertrouwde hij in 1922 met de twintigjarige Hendrika Huberdina Oversteegen (geboren in 1902), ex-leerlinge van de Humanitaire School, die hij al als klein kind had gekend. Met haar breidde zijn gezin zich uit met drie zonen en een dochter. Zij woonden na 1922 in Bergen NH, terwijl Daalder in Alkmaar werkte.

Daalder werd begraven in Bergen.Vanaf zijn eerste baan in 1906 was Daalder in totaal 52 jaar werkzaam in het onderwijs, eerst als invaller in verschillende plaatsen in Nederland, en daarna voor langere tijd (1908-1915) aan de Humanitaire School in Laren, waar zijn vrouw Neeltje Roeper het fröbelonderwijs verzorgde. Hij maakte als onderwijzer aan deze school deel uit van een groep onderwijsvernieuwers, onder wie Cor Bruijn en Jan Ligthart. Al jong publiceerde hij een boek over de evolutieleer ‘Hoe uit de kaboutertjes de reuzen ontstaan zijn’ (1909) en een wiskundig leerboek ‘Eenvoudig perspectief’ (1912).

Dirk volgde opleidingen aan de Haarlemse Kweekschool (hij behaalde de akte van onderwijzer in 1906, tezamen met een aantal L.O.-aktes waaronder wiskunde, gevolgd door de hoofdakte in 1910 en in 1922 behaalde hij een M.O Acte Nederlands). Daalder kreeg in eerste instantie persoonlijk onderwijs van een tweetal oud-leerlingen van de Rijkskweekschool te Haarlem. Hij slaagde als veertienjarige in het vergelijkend examen voor de toelating tot maximaal 20 leerlingen per jaar in 1902 aan deze zelfde school.

Ofschoon formeel – als schrijver – niet passend in de collectie van Caput Ovis hebben we toch gemeend hem te moeten opnemen omdat zijn persoon als onderwijzer, onderwijsvernieuwer en schrijver van grote betekenis was voor onder andere kunstenaars als Thijs Mauve en Dirk van Gelder.

Vermeld in DBNL, Union Catalogue of Belgian Libraries, Dutch Divas.

Geen werken gevonden, probeer het nog eens met andere zoektermen.