Toont alle 2 resultaten

Filter»

Dalen, Ernst van

Ernst van Dalen werd op 22 april 1927 in Dordrecht geboren.

Als leerling van de beroemde schilder Cor Noltee (ook een Dordtse schilder) werd hij als vrijetijdschilder opgeleid. De Noltee’se stijl van schilderen is nadrukkelijk in zijn werk terug te vinden.

Van Dalen, eigenlijk van beroep model-, mallenmaker en stedenbouwkundig maquettemaker had al vroeg een aanleg voor tekenen, schilderen en vormgeving. Zijn (technische) arbeidsverleden verklaart zijn voorliefde voor zeer eenvoudige omlijstingen van zijn werk die er dan ook een duidelijke compositorische bijdrage aan leverden.

Als autodidact ontwikkelde van Dalen een geheel eigen stijl waarbij de zeggingskracht van het landschap altijd een belangrijke inspiratiebron voor hem is waarbij zijn directe omgeving (De Biesbosch) hem daarbij een stevig handje heeft geholpen. Opgedane indrukken legt hij schetsmatig vast als geheugensteun incl. met wat aantekeningen voor te gebruiken verven, kleuren en belevingsaccenten. Dus zijn zijn schilderijen meer een herinterpretatie dan een getrouwe weergaven  van de werkelijkheid (dus was hij een soort van mix tussen een Barbizoner en een ateliertijgers).

Voor Ernst van Dalen zijn maat, vorm, compositie en schilderwijze het belangrijkst. Één van de belangrijkste kenmerken in veel van zijn werk zijn geknotte wilgen en dan meer in het bijzonder de kronen van waterloten.

Ernst van Dalen is lid van Pictura Dordrecht.

Vermeld in Scheen.