Enig resultaat

Filter»

Dalen, Johan van

Johan van Dalen. (pseunoniem  van John Winthrop Hackett) werd geboren op 5 november 1910 te Geelong in West-Australië en was een zoon van Sir John Hackett, een vooraanstaand Australische rechter en eigenaar van twee Australische kranten.

Na het verlaten van de lagere school ging hij naar London Central Art School, waar hij een opleiding volgde als kunstschilder. Vervolgens ging hij naar het New College in Oxford, waar hij afstudeerde en promoveerde tot doctor in de letteren.

Nadat hij was afgestudeerd hoopte hij hier een aanstelling te krijgen, maar omdat zijn cijferlijst niet goed genoeg was, werd hij afgewezen en besloot toen om het Britse Leger in te gaan. Hij kwam terecht bij de 8th. King’s Royal Irish Hussars, waarvan hij later heeft gezegd dat hij niet in het leger ging, maar terechtkwam bij het regiment van zijn overgrootvader. Tijdens het begin van zijn militaire loopbaan wist hij ook nog af te studeren in de geschiedenis en in het bijzonder de kruistochten en de vroege Middeleeuwen. Verder was hij nog afgestudeerd in diverse talen, waaronder Duits, Frans, Italiaans en Arabisch. Uiteindelijk wist hij af te studeren in tien talen. Tijdens de tweede wereldoorlog raakte hij verzeild in Nederland en in het verzet.Zie onderstaande tekst: ………… Na 10 dagen wist het verzet onder leiding van Piet Kruyff, één van de belangrijkste Arnhemse verzetsleiders, hem uit het ziekenhuis te ontvoeren, waarna hij werd ondergebracht bij de dames De Nooij in Ede. Hackett kreeg een vals Nederlands persoonsbewijs onder de naam ‘Johan van Dalen’ en voorzien van een speldje voor slechthorenden en onder de leiding van Johan Snoek, de zoon van een van de zusters De Nooij, wist hij vier maanden later na een avontuurlijke fietstocht door bezet Nederland, via de Biesbosch het bevrijde deel van Nederland te bereiken.