Toont alle 5 resultaten

Filter»

Dalenoord, Jenny

Jenny Dalenoord (naamvarianten: Jenny Janzen-Dalenoord, Jenny Janzen, Jenny Johanna Dalenoord; signeerde als Jenny of monogrammeerde als J.D) werd op 17 juni 1918 in Cirebon (Indonesië) geboren en overleed op 25 oktober 2013 in Soest.

Janzen volgde een kunstzinnige opleiding (tekenen en schilderen) aan de Akademie van Beeldende Kunsten in Den Haag waar zij later ook werd benoemd tot docent. Zij volgde onder andere lessen bij Paul Citroen, Rein Draijer, Henri Friedlaender (lettertekenen en grafisch ontwerpen), Henk Meijer, Willem Rozendaal en Willem Schrofer. Zij werd sterk beïnvloed door Willem Rozendaal.

Jenny was als kunstenaar zowel in Nederland (Amsterdam, Haarlem, Den Haag) als in Ned. Indië, Frankrijk, Peru, Spanje, de VS, Suriname en de Antillen actief.

Als aquarelliste, etster, (grafisch) ontwerpster, illustratrice, linosnijdster, lithografe, (strip)-tekenaarster en  wandschilderes zijn van haar dier- en figuurvoorstellingen, landschappen, mensen, portretten, politieke prenten (voor de NRC en Parool), stads-, zee- en strandgezichten en straatscènes bekend’.

Dalenoord werkte met Oost-Indische inkt, potlood of (vet)-krijt. Zij was daarnaast een typische kunstenares / produktleverancierster die zowel decorontwerpen als kinderboekillustraties, ontwerpen voor boekbanden en stofomslagen (i.h.b.v. kinderboeken), postzegels en schoolplaten.

Jenny werd onderscheiden met De Zilveren Kwast en de Jacob Maris Prijs.

Zij was lid van Pulchri Studio in Den Haag, van de Haagse Aquarellisten, van de Vereeniging tot Bevordering der Grafische Kunsten ‘De Grafische’ en van de Culturele Raad Zuid-Holland.

Vermeld in Scheen, Jacobs, De Bodt / Kapelle.