Toont alle 3 resultaten

Filter»

Dongen, Kees van

Kees van Dongen (naamvariant: Cornelis Theodorus Maria van Dongen signeerde met ‘van Dongen’ en monogrammeerde met VD of V.D. maar ook wel met DV) werd op 26 januari 1877 in Delfshaven geboren en overleed op 28 mei 1968 in Monte Carlo. Hij was een broer van Jan van Dongen en eerst gehuwd met Augusta Preitinger en later samenwonend met Jasmy Jacob. Aanvankelijk Nederlander naturaliseerde hij later tot Fransman.

Hij volgde een opleiding aan de Academie voor Beeldende Kunsten in Rotterdam.

Kees van Dongen was zowel als kunstenaar actief in Marokko, Spanje, Egypte, Nederland (Rotterdam) als in Frankrijk (Parijs waar hij een atelier had in de Rue de Courcelles en Monaco).

Kees van Dongen was als kunstenaar zo ongeveer een miljoenpoot van aquarellist, beeldhouwer, graficus, illustrator, keramist, (politiek) tekenaar, schilder, pastellist, lithograaf tot tekenaar voor Rotterdamsch Nieuwsblad.

Ook zijn onderwerpen als kunstenaar waren zeer divers: van (bloem)stillevens, dieren, figuurvoorstellingen, interieurs, landschappen, portretten, straatscènes, strand- en stadsgezichten tot vrouwelijke naakten (waardoor hij uiteindelijk zeer beroemd is geworden).

Van Dongen wordt gerekend tot het fauvisme.

Als leraar aan Académie Vitty in Parijs leidde hij onder andere Maria Blanchard, Valentina Mikhailovna Chodacievich, Johannes Gerardus Heijberg en David Petrovich Shterenberg op maar had ook een stevige invloed op Renato Borsato, Henri Hoogeweegen en Freek van den Berg.

Vermeld in Thieme / Becker, Vollmer, Scheen, Witt Checklist, Saur, Jacobs, Van Adrichem, Adelaar e.a., Jonkman / Geudeker.