Enig resultaat

Filter»

Eigen Haard

Eigen Haard (uitgever H.D. Tjeenk Willink, Haarlem) gaf ruim een eeuw geleden (in 1891) aan ‘nieuwe’ abonnees bij wijze van aanmeldpremie sets met losbladige houtsneden van werken van toenmalige beroemde kunstenaars / kunstwerken cadeau. In ons bezit zijn (‘groen’ aangezet maken deel uit van onze museale verzameling):

Artz, D.A.C. (Hoe ver nog?)
Artz, D.A.C. (Scheveningsch echtpaar)
Bisschop, C. (Weemoed)
Bilders, J.W. (Landschap bij Vorden)
Bock, Theophile de (Een doorkijkje)
Boks, E.J. (Het “Corpus delicti”)
Bosboom, Johan (In de kerk te Nieuw-Loosdrecht)
Hals, Frans (Emerentia van Berensteijn)
Kate, Herman F.C. (De verkoop van de buit)
Klinkenberg, Johannes Christiaan Karel. (De Waterpoort te Sneek)
Mauve, Anton (Geldersch achterbuurtje)
Rochussen (Huiszoeking)
Rochussen, Ch. (“Ora et Labora”)
Roelofs Sr., Willem (Waterleliën)
Sande Bakhuijzen, J. van de (Hollandsch landschap)
Sande Bakhuijsen, J. van de (Vijver in het Haagsche bos)
Scholten, H.J. (Roemer Visscher en zijne dochters)
Schwartze, Thérèse (Eerste kerkgang)
Springer, Cornelis (De kaasmarkt te Edam)
Stroebel, J. (Vondel in burgenmeesterskamer)
Valkenburg, H. (Zondagmiddag in den Achterhoek)

De enkele autotypie maar vooral houtsneden (ook betreffende houtsneden niet in ons bezit) zelf zijn van de hand van (zie ook hierna voor hun kunstenaarsprofiel):

Burn Smeeton (pseud.:  Burn Smeeton en Auguste Tilly)
Emile Tilly
Auguste Tilly
E. Ost
Walter
R. Bong
M. Weber
Arnold Verhees
Theo Kerstel

Profielen:

Burn Smeeton (naamvariant: Joseph Burn-Smeeton) had de Engelse nationaliteit en was van beroep reproductiegraveur en werkte voornamelijk in Parijs en telde onder zijn leerlingen onder andere Henri Thiriat, Auguste Tilly en Emile Tilly. Vermeld in Thieme / Becker, Bénézit
Emile Tilly (naamvariant: Piere Emile Tilly) had de Franse nationaliteit, was de zoon van Auguste Tilly en was van beroep graveur / prentmaker en reproductiegraveur en werkte voornamelijk in Toul. Vermeld in Thieme / Becker, Bénézit.
Auguste Tilly (naamvariant: Barnabé Auguste Tilly) had de Franse nationaliteit, was de vader van Emile Tilly en was van beroep graveur / prentmaker en reproductiegraveur. Hij werkte voornamelijk in Toul en Parijs. Vermeld in Thieme / Becker, Bénézit.
Emil Ost (naamvarianten: Emile Ost, Emile Adolph Ost) had de Belgische nationaliteit (geboren in Brussel). Vermeld in Bénézit, Eemans, Flippo.
Johannes Walter is op 2 maart 1839 in Schaffhausen geboren en overleed op 9 april 1895 in Haarlem. Hij stond vooral bekend als (hout)graveur / prentmaker en tekenaar. Vermeld in Waller, Thieme / Becker, Scheen.
R. Bong is ons niet bekend
M. Weber is ons niets bekend
Arnold Verhees (naamvariant: Arnoldus Cornelius Verhees) was naast tekenaar, fortograaf, ondernemer en fotoleverancier vooral graficus / houtgraveur en leraar [leerlingen waren Henri Bogaerts, Peinture H. Bogaerts(kopieer’fabriek’), Johannes Walter), Vermeld in Waller, Scheen, Wachlin.
Theo Kerstel (naamvariant: Theodorus Henricus Kerstel) werd op 15 september 1859 in Den Bosch geboren en overleed op 19 november 1936 in Haarlem en was naast lithograaf en tekenaar vooral houtgraveur. Hij werkte voornamelijk in Den Bosch en Haarlem. Vermeld in Scheen.