Essers, Bernard

Bernard Essers (naamvariant: Dee Essers; monogrammeerde als BE., BE aaneen of met de B ‘gespiegeld’) werd op 11 maart 1893 in Kraksaan (Ned.-Indië) geboren en overleed op 13 mei 1945 in Doniawerstal (gem. Skarsterlân).

Bernard volgde kunstzinnige opleidingen op de Hendrick de Keyserschool in Amsterdam, aan het Royal College of Art in Londen en aan het Tekeninstituut “Piersma’ in Amsterdam. Daarnaast volgde hij lessen bij Johannes Graadt van Roggen.

Hij was als kunstenaar op vele plaatsen in binnen- en buitenland actief [in Nederland (Amsterdam, Laren, Egmond aan Zee, Hilversum, Rockanje, Bergen Nh., Houthem, Schoorl, Enschede, Joure), Engeland (Kensington, overal), Italië (Florence, Rapallo, Sicilië), Frankrijk (Parijs, Bretagne) en Zwitserland (Basel)].

Hij was actief als aquarellist maar ook als etser, graficus, illustrator, (glas)-schilder, (pen)-tekenaar en vervaardiger van houtsnedes.

Onderwerpen als bomen, boerengenres, koeien, literatuur, (winter)-landschappen, (zelf)-portretten en vogelvoorstelling hadden zijn voorkeur.

Bernard Essers wordt tot de Bergense School gerekend en was sinds 1920 lid van de Vereeniging tot Bevordering der Grafische Kunsten ‘De Grafische’.

Vermeld in Scheen, Jacobs.

Geen werken gevonden, probeer het nog eens met andere zoektermen.