Fles, Etha

Etha Fles (naamvariant: Margaretha Tekla Johanna Fles) werd op 1 mei 1857 geboren in Utrecht en overleed op 31 januari 1948 in Bergen Nh. Zij was de dochter van T.J.A. Kranenborg-Fles.

Zij volgde een kunstzinnige opleiding aan de Rijksakademie van Beeldende Kunsten in Amsterdam en was onder andere leerling bij August Allebé, Adrianus van Everdingen en Anton Mauve.

Etha reisde veel en vaak [in Nederland (naar Amsterdam, Utrecht, Laren Nh., Bergen Nh., Maasdriel en Herten), naar Engeland (Londen), naar Italië (Rome), naar Zwitserland en naar Griekenland].

Fles was als vakvrouw en kunstenaarsdochter ‘breed’ actief, niet alleen als schilderes, etster, aquarelliste, grafica, auteur, kunstcriticasteres maar ook als letterkundige [was zeer geïnteresseerd in de Arts and Crafts-beweging van William Morris en schreef onder andere een ‘Inleiding in de Kunstgeschiedenis’ (Haakma, 2001)].

Van haar zijn zowel portretten als (bloem)stillevens, figuurstudies, landschappen en stadsgezichten bekend.

Etha was lid van Pulchri Studio in Den Haag, van Arti et Amicitiae in Amsterdam, van de Nederlandse Etsclub en van de Vereeniging ‘Voor de Kunst’ (waar zij ook oprichtster van was).

Vermeld in Scheen, Klarenbeek.

Geen werken gevonden, probeer het nog eens met andere zoektermen.