Toont alle 4 resultaten

Filter»

Franken, Jan Pzn.

Jan Pzn. Franken (voorkeurnamen: Jan Franken Pzn, Joannes Petrus Josephus Franken; monogrammeerde als FPZN, FPzn, FP) werd op 18 november 1869 in Den Haag geboren en overleed daar ook op 27 februari 1977. Hij was de zoon van Piet Franken.

Hij volgde een kunstzinnige opleiding aan de Akademie van Beeldende Kunsten in Den Haag en was daarnaast leerling bij Frits Jansen. Zelf werd hij later de leraar van Mies Biermasz en Charles Stok.

Franken was zijn hele leven als kunstenaar actief in Den Haag.

De veelzijdige kunstenaar Franken was naast graficus en houtgraveur ook illustrator, pastellist, schilder, tekenaar en vervaardiger van houtsnedes.

Ook zijn productie was derhalve heel divers:  boekillustraties, ex-libri, bloemen, (bloem en vruchten)-stillevens, figuurvoorstellingen, naaktfiguren, portretten, interieurs en (winter)-landschappen.

Hij kreeg diverse eervolle vermeldingen (onder ander op internationale tentoonstellingen van houtsnijwerken te Warschau in 1933 en 1935) en werd daarnaast gelouterd met de Willink van Collenprijs in 1925 en met een eerste prijs in de prijsvraag Kinder-ex-libris in 1935.

Franken was lid van Pulchri Studio in Den Haag, van De Groep in Den Haag, van De Haagsche Kunstkring, de Vereeniging tot Bevordering der Grafische Kunsten ‘De Grafische’, van de Kunstenaarsvereniging De Onafhankelijken en van de Nederlandse Federatie van Beroepsverenigingen van Kunstenaars.

Vermeld in Vollmer, Scheen, Saur, Jacobs, Scharten.