Gabo Naum (Sir)

Sir Naum Gabo ( naamvarianten: Nathanael Neemia Pevsner, Naum Neemia Pevzner, Naum Abramovic Pevzner, Neemija Berkovic Pevzner, Nehemiah Borisovich Pevzner; sinds 1915 werkte hij onder de naam Naum Gabo) werd op 5 augustus 18980 in Bryansk / Klimovichi geboren en overleed op 23 augustus 1977 in Waterbury / Connecticut. Hij is een broer van de schilder / beeldhouwer Antoine Pevsner.

Aanvankelijk studeerde hij medicijnen, natuurwetenschappen, filosofie en kunstgeschiedenis en daarna studeerde hij nog aan de Technische Hochschule in München.

Hij was actief als architect, beeldhouwer, graficus, docent aan academie, fotograaf, (industrieel) ontwerper, kunsttheoreticus, monumentaal kunstenaar, hoogleraar, schilder en tekenaar. Hij trad zelf weer op als leraar van de kunstenaar Thomas Michael Stephens

Als veelzijdig kunstenaar / ontwerper was hij actief in Duitsland (München, Berlijn, Dessau), Frankrijk ( Parijs), Italië, Denemarken (Kopenhage), Noorwegen (Oslo),  Groot Brittannië (Carbis Bay), V.S. [Woodburry en Waterbury (Connecticut) en Rusland.

De kern van zijn kunstwerken bestond uit figuurstudies en -voorstellingen maar ook van geometrische abstracties. Daarnaast ontwierp hij decors en kostuums.

In 1971 werd hij in Groot-Brittanië tot Ridder geslagen.

Gabo was lid van de Academie of Arts and Sciences, dse American Academy of Arts and Letters en van de Royal College of Art in Londen (waar hem in 1967 een ere doctoraat werd toegekend).

Vermeld in Witt Checklist, Saur, Milner, Bénézit.

Geen werken gevonden, probeer het nog eens met andere zoektermen.